Handelingen

Delft, Cort van der Lindenstraat 1 - Hofkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Delft, Cort van der Lindenstraat 1 - Sionskerk / Hofkerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sionskerk, later Hofkerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Cort van der Lindenstraat 1
Postcode: 2613LB
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: Komter, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Van 1956 tot 1960 gebouwd als Ned. Hervormde kerk, naar een ontwerp van A. Komter in hoofdzakelijk modernistische vormgeving, met een door deels gestroomlijnde vormen sterke sculpturale karakteristiek.

Waardering

Het kerkgebouw is van architectuurhistorisch belang als goed en nog grotendeels gaaf voorbeeld van naoorlogse modernistische kerkarchitectuur met een sculpturaal (‘stroomlijn’) karakter, typerend voor de jaren vijftig. Het gebouw is van belang vanwege de hoge esthetische kwaliteit van compositie, detaillering en materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de hoge esthetische kwaliteit van het interieur van de kerkzaal, in het bijzonder de ruimtevorm en de gevarieerde lichttoetreding. Het gebouw is van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente ligging op de kop van de zuidelijke voorzieningenstrook van de Ministersbuurt.

Orgel

Het orgel is in 1871 gebouwd door P. Flaes (Amsterdam) voor de herv. kerk te Grosthuizen. In 1961 plaatst de firma C. Verweys (Amsterdam) het binnenwerk van dit orgel in de Sionskerk te Delft achter een nieuw front. Het orgel wordt uitgebreid met een pedaal met elektrische tractuur. De dispositie van de manualen wordt gewijzigd. De firma Steendam Orgelbouw (Roodeschool) restaureert het orgel in 2000, verwijdert het pedaal en maakt een nieuwe orgelkas. Het pijpwerk van de Fluit 2' is afkomstig uit het voormalige De Koff-orgel (1934) van de Paasbergkerk te Arnhem.

Dispositie

Manuaal 1: Bourdon 16' - Prestant 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 4 sterk bas/discant - Cornet 4' 4 sterk discant.

Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Roerfluit 4' - Fluit 2' (1934).

Pedaal: aangehangen.

Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 76 mm. WK.

Externe links

Afbeeldingen