Handelingen

Delft, Kappeyne van de Coppellostraat 6 - Pastoor van Ars

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pastoor van Ars
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Kappeyne van de Coppellostraat 6
Postcode: 2613 XP
Inventarisatienummer: 01727
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Froger, J.
Huidige bestemming: grotendeels gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

R.-k. parochiekerk H. Pastoor van Ars in westelijke, naoorlogse uitbreiding van Delft. Ronde centraalbouw, gedekt door een vlakke koepel. Tamelijk zeldzaam voorbeeld van een koepelkerk uit de wederopbouwperiode. Buiten gebruik in november 2008. De kerk was nog enige tijd in gebruik als jongerengebouw van de Delftse R.K. parochie St. Ursula. Begin 2017 kwamen er plannen om de kerk grotendeels te slopen en te vervangen door appartementen. Alleen de ronde betonnen draagconstructie zou blijven staan. Het Cuypersgenootschap verzette zich vergeefs tegen deze plannen. De kerk is in mei 2021 afgebroken, op de betonnen draagconstructie na.

Orgel

In 1958/1959 bouwde men een nieuwe parochiekerk in Delft, ontworpen door J.H. Froger en gewijd aan de heilige Pastoor Van Ars. De firma Vermeulen uit Alkmaar plaatste een orgel in de kerk. Eind 2008 is het gebouw gesloten.

In de media

  • Uit In de buurt, 2 oktober 2017

Het is al bijna tien jaar geleden dat de Pastoor van Arskerk voor het laatst als kerk is gebruikt. Jaren lang werd er gesteggeld over wat er met het gebouw moest gebeuren, maar de spreekwoordelijke kogel is nu eindelijk door de kerk: er komen koopwoningen. De tekeningen zijn afgelopen donderdag goedgekeurd door de gemeenteraad. De kerk naast de Ruys de Beerenbrouckstraat staat al sinds 2008 leeg. Er zijn sinds die tijd een heleboel verschillende plannen geweest over wat er moest gebeuren met het gebouw. Slopen, of toch niet? Horeca, of toch een gebedshuis? Vorig jaar ontstond het plan om de kerk om te bouwen tot huizenblok en dat vonden de buurt en de parochianen wel een strak plan. Het plan is nu verder uitgewerkt en goedgekeurd. In totaal moeten er veertien koopwoningen komen in een omgebouwde kerk en het oude parochiehuis. De cirkelvorm van de kerk blijft bestaan. Op de oude kerkzaalvloer wordt een blok met acht eengezinswoningen gebouwd. De oude pastorie komen twee eengezinswoningen en drie appartementen. In de tuin wordt ook nog een vrijstaande villa gebouwd. Voor wie nu denkt: dit is mijn droomhuis – alle units gaan dit najaar in de verkoop. Begin 2018 wordt er gestart met de bouw en in het najaar van 2018 moet de boel klaar zijn.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur