Handelingen

Delft, Koornmarkt 12 - Synagoge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Joodse gemeenschap
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Koornmarkt 12
Postcode: 2611EE
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1862
Architect: Winkel, L.
Huidige bestemming: synagoge en cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 11841

Geschiedenis

Neoclassicistisch rechthoekig gebouw met voorgevel in de vorm van een Griekse tempel. In augustus 1862 werd aan de Koornmarkt een nieuwe synagoge ingewijd. Een aanvankelijke aanvraag tot opheffing van de joodse gemeente van Delft in 1927 werd ongedaan gemaakt.

Gedurende de Duitse bezetting werd het overgrote deel van de Delftse joden gedeporteerd en vermoord. De synagoge is bewaard gebleven, maar het interieur is verdwenen. In 1952 werd het synagogegebouw verkocht aan de gemeente Delft, tien jaar later werd de joodse gemeente opgeheven en bij die van Den Haag gevoegd. De synagoge is in 1974 gerestaureerd. Daarna kreeg het gebouw een culturele bestemming. Sinds 1996 is het pand officieel weer in bezit van de stichting Behoud Synagoge Delft, die zorg heeft gedragen voor een grondige renovatie. Op 18 september 2003 werd de Delftse synagoge officieel heropend. Vanaf dat moment vinden er ook joodse vieringen en diverse culturele evenementen in de synagoge plaats.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Voormalige Synagoge. Rechthoekig gebouw (midden XIX) in neo-klassieke tempelstijl met front van Jonische zuilen en fronton.

Externe link

Afbeeldingen