Handelingen

Delft, Noordeinde 4a - Evangelisch-Lutherse Kerk of Sint-Joriskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Evangelisch-Lutherse Kerk of Sint-Joriskapel
Genootschap: Evangeliegemeente
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Noordeinde 4a
Postcode: 2611KH
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 1764
Architect:
Huidige bestemming: Evangeliegemeente
Monument status: Rijksmonument 11951Geschiedenis

Voormalige kapel St.Joris Gasthuis (15e eeuw). Van 1996 tot 2003 maakte de Evangeliegemeente "Het Levend Water" gebruik van deze kerk. Deze Evangeliegemeente "Het Levend Water" heeft nadien twee andere locaties in gebruik (gehad).

Monumentomschrijving Rijksdienst

LUTHERSE KERK. Eenvoudige ZAALKERK (XV) met slanke, met Gobertangersteen beklede toren. Kerk in restauratie 1964. Orgel op Lod. XV galerij, kansel Lod. XV. Orgel van de Gebr. Van Oeckelen met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, gemaakt in 1889. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken, waarvan een klok van G.H. van Hengel en Zoon, 1834, diam. 79,6 cm en een klok van J. Moer, 1548, diam. 45,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 17de-18de eeuw, buiten gebruik.

Orgels

Mitterreither-orgel

In de Evangelisch Lutherse kerk te Delft bevond zich een orgel dat was gebouwd door Johannes Mitterreither. Oorspronkelijk was de opdracht gegaan naar Pieter Assendelft in 1765, maar deze kwam te overlijden. Het werkstuk was echter al voor een groot deel voltooid. Volgens Hess werd het op 1 oktober 1765 aan de kerkenraad overgedragen, en op 18 oktober in gebruik genomen. Bij deze ingebruikname werd het instrument bespeeld door de organist van de Nieuwe Kerk, G. Berghuis, en door Hess. Dit orgel was in 1841 onbespeelbaar geworden, waarna een ingrijpende restauratie door de firma Bätz werd uitgevoerd. Het orgel werd echter in 1889 afgebroken en vervangen door een nieuw instrument van Petrus van Oeckelen & Zn. dat op 6 oktober 1889 in gebruik is genomen. De dispositie is ontworpen door J.B. Litzau.

Van Oeckelen-orgel

Het Mitterreither-orgel is vervangen door een nieuw instrument van Petrus van Oeckelen & Zn. dat op 6 oktober 1889 in gebruik is genomen. De dispositie is ontworpen door J.B. Litzau. In 1966 voerde de firma Bakker & Timmenga een restauratie uit. In november 2015 is door de firma Reil gestart met een nieuwe restauratie, die in twee fasen wordt uitgevoerd. In de eerste fase worden de klavieren, mechanieken, windladen en windvoorziening gerestaureerd, evenals het pijpwerk van het Hoofdwerk en de orgelkas.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur