Handelingen

Delft, Obrechtstraat 50 - Vierhovenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vierhovenkerk, eerder Goede Herderkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Obrechtstraat 50
Postcode: 2625XN
Inventarisatienummer: 01693
Jaar ingebruikname: 1972
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Goede Herderkerk. Zaalkerk zonder toren uit 1972. In 1997 Samen op Weg met Hervormde gemeente. Ook in gebruik (geweest ?) door een Volle Evangelie Gemeente.

Orgel

  • De Delftse Vierhovenkerk is hetzelfde gebouw als de Goede Herderkerk, maar sinds het samengaan van de Gereformeerde Goede Herderkerk met de Hervormde Marcuskerk is de naam van het gebouw gewijzigd. In de kerk is door de firma Nijsse het orgel geplaatst uit de Church of Saint Andrew te Alexandria in Schotland ter vervanging van het al ruim 25 jaar gebruikte electronische orgel. Het werd in 1910 als opus 1100 gebouwd door Norman & Beard uit Norwich. De kerk in Alexandria, op de hoek van Main Street en Church Street, werd buiten gebruik gesteld in 1999.
  • Hans Kriek en Hennie Meijer uit Druten kochten het orgel in Engeland en bouwden het in hun garage op. Via de firma Nijsse kwam het in Delft terecht. Op 5 februari 2000 is het in gebruik genomen. Het oorspronkelijk pneumatische instrument was al door Kriek en Meijer voorzien van een mechanische tractuur voor de manualen, terwijl de pedaaltractuur electro-pneumatisch was gemaakt. Nijsse maakte een geheel nieuwe mechanische tractuur voor het gehele orgel. Alleen de registertractuur is electro-pneumatisch gebleven. Het Great Organ is uitgebreid met een Twelfth 2 2/3', terwijl de door Kriek gemaakte Mixture op een kantsleep is herplaatst op een nieuwe dubbele kantsleep aan de achterzijde van de lade.


Afbeeldingen