Handelingen

Delft, Oude Delft 118 - St. Hippolytuskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Hippolytuskapel
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Delft
Plaats: Delft
Adres: Oude Delft 118
Postcode:
Sonneveld-index: 01731
Jaar ingebruikname: 1412
Architect:
Huidige bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Monument status: Rijksmonument 12090Geschiedenis

Kapel met stenen torentje.

De Sint-Hippolytuskapel in Delft is de rond 1400 gebouwde kapel van het Heilige Geestzusterhuis. De kapel is gelegen aan de gracht de Oude Delft op de hoek met de Nieuwstraat. De kapel werd in 1919 en 1924 gerestaureerd. Daarbij werd in het gebouw een verdieping aangebracht, waardoor er tweemaal zoveel, maar lagere ruimte in kwam. De huidige benaming dateert uit 1972; sinds dat jaar doet het gebouw, na eeuwen andere functies te hebben gehad (onder andere als aula van de TU Delft van de jaren 1920 tot 1966), weer dienst als Rooms-katholieke kapel. Zij is thans gewijd aan de heilige Hippolytus van Rome. (Bron:Wikipedia)

Tijdelijk in gebruik geweest door de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden in Nederland. Deze kapel is ook in gebruik (geweest) als aula van de Technische Hogeschool Delft. Sinds eind 20e eeuw wederom in gebruik voor R.K. vieringen.

Monumentomschrijving Rijksdienst.

Kapel van het H. Geestzusterhuis. Eenbeukig laatgotisch kerkje met tongewelf, waarop beschildering van Jacob Por. Kansel, afkomstig uit de Academie te Harderwijk. Orgelfront (ca 1780) en kronen uit de R.K. Kerk te Roelofarendsveen. J.J. Wensveen plaatste in 1989 een nieuw orgel in de bestaande kas. Bestaande uit 2 manualen en vrij pedaal. Voor het 1e manuaal maakte hij hierbij gebruik van pijpwerk (geplaatst in de oude kas) van een orgel van Bakker & Timmenga uit 1920, welke oorspronkelijk voor de Hervormde kerk in Zwaagwesteinde is gebouwd. Voor het pijpwerk van het 2e manuaal en vrij pedaal bouwde hij een aparte kas. Op de westgevel een klokkentorentje met (en dit is vrij uniek in Nederland) natuurstenen spits.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur