Handelingen

Den Dungen, H. Hartplein 1 - Congregatiekapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Sint-Michielsgestel
Plaats: Den Dungen
Adres: Heilig Hartplein 1
Postcode: 5275BM
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1855
Naam:
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Sacristie St. Jacobus de Meerdere
Monument status: Rijksmonument (zie kerk)

Geschiedenis

Om de katholieke geloofsbeleving te versterken werden door pastoor Van Iersel (1826-1856) verschillende religieuze broederschappen opgericht. Dit waren kerkelijke verenigingen van leken die - onder leiding van de plaatselijke geestelijkheid - een bepaald katholiek-maatschappelijk doel nastreefden, of een bepaalde heilige en diens levenswerk vereerden. Onder meer werden opgericht: de broederschap ‘Ter uitroeiing der Godslasteringen, verwenschingen en onkuische gesprekken’ (1837), de broederschap van de H. Franciscus Xaverius (1842) en de broederschap van het Veertiguren Gebed (1851).

Met de oprichting in 1854 van een jongenscongregatie en een meisjescongregatie werd de behoefte aan eigen ruimte nog dringender. Om dat te realiseren liet pastoor Van Iersel zich niet onbetuigd. Hij stak er flink wat eigen geld in, zodat een jaar later de congregatiekapel gebouwd kon worden.

Behalve als onderkomen voor de godsdienstige verenigingen, werd in de congregatiekapel ook godsdienstonderwijs gegeven.

In 1926 werd de congregatiekapel omgebouwd tot sacristie van de R.K. Kerk St. Jacobus de Meerdere. Die functie vervult het tot op de dag van vandaag nog.

Afbeeldingen