Handelingen

Den Dungen, Kloosterstraat - Kloosterkapel Barbaradael

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Sint-Michielsgestel
Plaats: Den Dungen
Adres nu: Kloosterstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 20183
Jaar ingebruikname: 1467
Naam object: Kloosterkapel Barbaradael
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Op de Eikendonk, een natuurlijke verhoging in het laaggelegen gebied tussen Den Bosch en Den Dungen, vestigden zich in 1467 kloosterlingen van de orde van de Kartuizers. Het bleek een niet al te gunstige plek om er te wonen. De kroniek van het klooster vermeldt dat de bodem moerassig was en nog de sporen van de Zondvloed vertoonde. Daarom werd al in 1472 een nieuwe behuizing in Vught betrokken.

Het klooster op de Eikendonk werd in 1477 door de Kartuizers overgedragen aan de zusters Tertiarissen. De geschiedenis van dit klooster, dat de naam ‘Barbaradael’ kreeg, laat perioden van opbloei en neergang zien. In 1549 telde het convent 49 kloosterlingen, in 1572 waren dat er 32 en in 1615 nog slechts 7.

In 1566 kreeg het klooster te maken met de Beeldenstorm. Tijdens de 80-jarige oorlog (1658-1648) was de Meierij regelmatig het toneel van strijdgewoel. Vanwege de onveiligheid zochten de zusters in 1581 een veilig heenkomen binnen de stadswallen. In 1599 keerden ze terug naar het klooster op de Eikendonk, maar al in 1601 moesten de zusters weer vluchten toen prins Maurits Den Bosch ging belegeren. Barbaradael werd door brand flink beschadigd. Het was het begin van een periode van onttakeling. Herstelwerkzaamheden werden na enige tijd weer te niet gedaan, zodat het steeds verder achteruit ging. In 1627 verlieten de laatste drie overgebleven zusters het klooster. Het kloostercomplex verruïneerde. In 1654 werd hiervan een tekening gemaakt.

Ter herinnering aan het klooster op de Eikendonk werd er een straat naar vernoemd. En in 1989 kreeg het seniorencomplex bij de Mgr. Godschalkstraat in Den Dungen de naam ‘Barbaradael’.

Afbeeldingen