Handelingen

Den Dungen, Paterstraat 38-40 - Schuilkerk Minderbroeders

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Schuilkerk Minderbroeders
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Sint-Michielsgestel
Plaats: Den Dungen
Adres: Paterstraat 38-40
Postcode: 5275AJ
Inventarisatienummer: 14568
Jaar ingebruikname: voor 1717
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Van 1650 tot 1711 namen Minderbroeders uit Megen (paters Franciscanen) de katholieke zielzorg in Den Dungen waar. De naam Paterstraat herinnert hier aan. Tenminste vanaf 1717 was in de boerderij Paterstraat 38-40 een schuilkerk aanwezig. Uit archiefgegevens is bekend dat pastoor Van Rijckevorsel in dat jaar een gewelf liet timmeren boven de ruimte die als priesterkoor in gebruik was. Omdat de oude schuurkerk niet meer voldeed, werd in 1790-1791 een geheel nieuwe schuurkerk gebouwd. Vanwege beperkende bepalingen die de Staten-Generaal hadden opgelegd, had het gebouw meer gelijkenis met een schuur dan met een kerk. In 1798 werd de godsdienstvrijheid afgekondigd en kregen de katholieken in de plaatsen waar zij ‘de relatieve meerderheid der Zielen zullen uitmaaken’ het recht om hun voormalige parochiekerk weer in hun bezit te nemen.

In Den Dungen waren de katholieken ver in de meerderheid, dus je zou verwachten dat de Dungense katholieken de kerk spoedig zouden overnemen. Maar zo simpel lag het niet. Nog maar enkele jaren daarvoor hadden de Dungense katholieken een nieuwe schuurkerk in gebruik genomen, die ruim 12.000 gulden had gekost. Een groot deel daarvan was afkomstig geweest van giften van de parochianen. Wanneer de Dungense katholieken de oude parochiekerk, die zeer bouwvallig was, zouden overnemen, moesten de parochianen opnieuw flink in de buidel tasten. Zeker in een moeilijke economische tijd, was dat een welhaast onmogelijke opgave. Anderzijds waren de protestanten niet van plan ‘hun’ kerk af te staan. Er volgden zelfs juridische procedures. Het uiteindelijke resultaat in 1807 was dat de protestantse gemeenten van Den Dungen en Sint-Michielsgestel werden samengevoegd en dat in Sint-Michielsgestel een nieuwe protestantse kerk werd gebouwd: bij Koninklijk Besluit van 5 december 1807 werd de oude parochiekerk aan de Dungense katholieken toegewezen.

Toch duurde het nog tot 1821, nadat de financiering van de restauratie geregeld was, voordat de ingebruikname een feit werd. In hetzelfde jaar 1821 werd de schuurkerk afgebroken.

Afbeeldingen