Handelingen

Den Helder, Kerkgracht 55 - Petrus en Paulus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus en Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: Kerkgracht 55
Postcode: 1782GJ
Sonneveld-index: 05312
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Dansdorp, H.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21388

Geschiedenis

Belangrijke neoclassicistische kerk, met toren/dakruiter uit 1844. Ook wel "PP kerk" genoemd. Verdienstelijke herinrichting van het interieur in 2002. Na sluiting van 2 andere kerken, de O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in 1990, en de St. Nicolaas in 2009, is dit de enige R.K. parochiekerk van heel Den Helder. Op 11 oktober 2015 is feestelijk aandacht besteed aan het 175 jarig bestaan van dit kerkgebouw.

  • 2024 - De kerken in Anna Paulowna, 't Zand en Breezand moeten nog dit jaar worden verkocht en per 1 januari zijn overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Julianadorp volgt daarna. De Petrus en Pauluskerk in Den Helder zal op termijn ook worden verkocht, maar blijft voor nu open. Het bisdom zoekt naar een kleinere ruimte om te huren, waarna ook die kerk van de hand wordt gedaan. Putter: "Dat heeft er ook mee te maken dat die kerk een rijksmonument is en verkoop gecompliceerder is." Tot eind dit jaar worden de diensten in afgeslankte vorm voortgezet (zo zijn er nu slechts om het weekend vieringen in de kerken). Daarna zullen de kerkgangers die dat willen (en fysiek kunnen) naar de kerken in Den Helder of Schagen moeten voor de diensten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk. Gebouwd in waterstaatsstijl. Het tonvormige overdekte middenschip wordt door ronde zuilen gescheiden van de vlak gedekte zijbeuken. Ingezwenkte topgevel met klokkentorentje. 1840. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1927, later voorzien van een niet beschermde elektromagneet, waardoor de slinger buiten bedrijf is gesteld.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1979.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur