Handelingen

Deurningen, Sint Plechelmusplein 5 - Plechelmus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Plechelmus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dinkelland
Plaats: Deurningen
Adres: Sint Plechelmusplein 5
Postcode: 7561AD
Inventarisatienummer: 10003
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Riele, W.A.M. te
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Verving een kerk uit 1830. Belangrijke neogotische Wolter te Rielekerk met toren, en dakruiter op eind middenschip, i.p.v. op de kruising.

Voordat Deurningen deze kerk in gebruik kon nemen, maakten de kerkgangers nog angstige momenten door. De oude kerk bij Pelster was zo bouwvallig dat de gelovige bezoekers zich zullen hebben afgevraagd of het er nog wel veilig was. Zelfs de Gemeente kwam bezorgd informeren.

De bouw van de pastorie verliep voorspoedig en was in 1910 klaar. Pastoor Gloerich kon verhuizen. Maar in 1911 sloeg het onheil toe: in december stortte het middengewelf van de in aanbouw zijnde kerk in. De bouwvakkers kwamen met de schrik vrij, maar de oplevering van de kerk liep aanzienlijke vertraging op.

Op 3 juni 1913, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), kon aartsbisschop Mgr. Van de Wetering de kerk eindelijk consacreren. Het kerkhof was in maart al in gebruik genomen. Het oude kerkhof achter de Waterstaatskerk was geruimd en sommige graven naar de nieuwe begraafplaats overgebracht. Drie pastoors kregen er een gezamenlijk graf dat er nu nog is. Toen burgers later aan de Pastoor Teussestraat woningen bouwden, kwamen ze nog herinneringen aan het oude kerkhof tegen. In 1920 was er geld voor een nieuw orgel en een torenuurwerk.

In periode 2006 – 2012 zijn de kerkelijke gebouwen gerestaureerd.

Orgel

Het orgel is gebouwd door H.J. Vierdag in 1981.

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur