Handelingen

Deursen, Hoogstraat 36 - Sint Michaël (11e - 1951)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Deursen, Hoogstraat 36 - Sint Michaël (11e - 1938))


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Michaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Deursen (Dennenburg)
Adres: Hoogstraat 36
Postcode: 5371KV
Inventarisatienummer: 07285
Jaar ingebruikname: 11e
Architect:
Huidige bestemming: woning
Monument status: Rijksmonument 32780


Geschiedenis

Historische kerk met toren. Nu woning.

De Sint-Michaëlskerk is in drie verschillende tijdsperioden gebouwd. Het begint met het vroegromaanse middenschip dat uit de elfde eeuw stamt. De muur aan de noordzijde bestaat nog uit de originele tufstenen, terwijl de zuidzijde beklampt is met een nieuwe steen. In de dertiende eeuw voegt men een vlakopgaande toren toe, die omstreeks 1500 nogmaals verhoogd is. Het vroeg-zestiende-eeuwse koor is hoger dan het schip. De stijl verandert van romaans naar gotisch. Het koor heeft fijn bewerkte kraagstenen waarvan er nog twee origineel zijn. Het middenschip krijgt grotere ramen die beter bij het beeld en de stijl van die tijd passen.

Orgel

De firma Gradussen bouwde rond 1880 een klein orgel voor de Sint Michaëlskerk in Dennenburg. Zij gebruikten deels ouder pijpwerk. In 1951 werd de kerk gesloten, en het orgel is door Vermeulen gereviseerd en overgebracht naar de kerk van Antonius Abt in Bokhoven.

Monumentomschrijving Rijksdienst

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Michael, waarvan het schip vroeg romaans, 11e eeuw, is en aan de noordzijde tufstenen muurwerk vertoont met de herstelde oorspronkelijke boogvenstertjes met gepleisterde buitendagkanten. De zuidelijke schipmuur is van baksteen en bevat grotendeels grote gotische spitsboogvensters, eveneens met gepleisterde dagkanten. Het schip heeft een houten overdekking.

Het vroeg 16e eeuwse koor is hoger dan het schip, heeft eenvoudige tweemaal versneden steunberen, in het boven het schip uitrijzende, door een rollaag afgedekte, sluitgevel een gekartelde lijst. Aardige vroeg 19e eeuwse witte houten traceringen in de koorvensters. De vlak opgaande toren, in oorsprong nog 13e eeuws, is plm 1500 verhoogd en ommanteld en wordt bekroond door een laag tentdak. In het koor netgewelven met geprofileerde ribben op fijn behakte kraagsteen (twee ervan oorspronkelijk). Het oude meubilair, altaar en orgel uit plm 1700, bevindt zich thans in de kerk van Bokhoven. Klok, in 1787 door Henricus en Everardus Petit gegoten.

Restauratie 1958 voltooid.

  • Gevels en materialen: Baksteen, tufsteen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters met houten ramen met vorktraceringen.
  • Dak en bedekking: Zadeldaken met oud Hollandse pannen en tentdak met leien.
  • Omschrijving: Het schip vroeg romaans, 11e eeuw. Aan de noordzijde tufstenen muurwerk met de herstelde oorspronkelijke boogvenstertjes met gepleisterde buitendagkanten. De zuidelijke schipmuur is van baksteen en bevat grote gotische spitsboogvensters, eveneens met gepleisterde dagkanten. Het schip heeft een houten overdekking. Het vroeg 16e eeuws koor is hoger dan het schip, heeft eenvoudige tweemaal versneden steunberen, in boven het schip uitrijzende, door een rollaag afgedekte, sluitgevel een gekartelde lijst. Aardige vroeg 19e eeuws witte houten traceringen in de koorvensters. De vlak opgaande toren, in oorsprong nog 13e eeuw, is ca 1500 verhoogd en ommanteld en wordt bekroond door een laag tentdak. In het koor netgewelven met geprofileerde ribben op fijn behakte kraagstenen (twee ervan oorspronkelijk). Het oude meubilair, altaar en orgel uit ca 1700, bevindt zich thans in de kerk van Bokhoven. Klok, in 1787 door Henricus van Everardus Petit gegoten. Restauratie 1958 voltooid.

Externe links

Afbeeldingen