Handelingen

Deursen, Rondestraat 26 - Kapel St. Antonius Abt en St. Rochus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel St. Antonius Abt en St. Rochus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Deursen
Adres: Rondestraat 26
Postcode: 5371LC
Inventarisatienummer: 07287
Jaar ingebruikname: 1745
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 32385

Geschiedenis

Kapel St. Antonius Abt en St. Rochus. Kapel gewijd aan Rochus van Montpellier (Montpellier, 1295 - 1327) een Franse heilige. Men rekent hem tot de zes pestheiligen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL van St. Antonius en St. Rochus: eenvoudig achthoekig gebouwtje uit 1745, van baksteen, met dakruiter met spits, inwendig een stucgewelf. Rondboogvensters. Grafzerk met wapen van de Stichter der kapel, Jacobus Antonius van den Broeck, en diens sterfjaar 1704 (diens wapenbord thans in het museum van het Provinciaal Genootschap te 's-Hertogenbosch). Twee gesneden reliekhouders (1759), wit en ten dele verguld.

Bedevaartplaats

In het midden van de 18e eeuw haakte de verering van de toen populaire pestheilige St. Rochus aan bij de oudere plaatselijke verering van Antonius Abt. Vanaf dat moment tot in de jaren zestig van de 20e eeuw eeuw waren er jaarlijks op de feestdag van Rochus bedevaarten vanuit de regio naar Deursen. In 1997 was er nog slechts sprake van een lokale verering.

  • (Bron:Meertensinstituut)

MIP omschrijving

  • Naam monument: Kapel van St. Anthonius Abt en van St. Rochus
  • Bouwperiode: 1745
  • Gevels en materialen: Baksteen.
  • Dak en bedekking: Tentdak met leien en dakruiter.
  • Bijgebouwen: Voor de kapel smeedijzeren hek en Antoniuskapelletje met zadeldakje (oorspronkelijk uit 1637, maar in XIX vernieuwd).
  • Omschrijving: Eenvoudig achthoekig gebouwtje (1745). Van baksteen met dakruiter met spits, inwendig een stucgewelf. Rondboogvensters. Grafzerk met wapen van de stichter der kapel, Jacobus Antonius van de Broeck, en diens sterfjaar 1704 (diens wapenbord thans in het museum van het Provinciaal Genootschap te 's-Hertogenbosch). Twee gesneden houten reliekhouders (1759), wit en ten dele verguld.

Externe links

Afbeeldingen