Handelingen

Dieren, Kerkstraat 41 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Rheden
Plaats: Dieren
Adres: Kerkstraat 41
Postcode: 6953BK
Architect herbestemming: Zecc Architecten
Inventarisatienummer: 11209
Jaar ingebruikname: 1848
Architect: Brink Evers, J., Ellecom
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: Rijksmonument 42121

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren, gebouwd 1846-1848,

Donderdag 19 september 2002 is het nieuwe orgel in de Ned. Herv. kerk te Heino (Ov.) in gebruik genomen. Er is een jaar aan gerestaureerd. Het orgel komt uit de Dorpskerk van Dieren, die gesloten is bij de vorming van de Samen op Weg-gemeente.

Deze Dorpskerk, die in enig verval was geraakt, is buiten gebruik gesteld in 2003. In 2005 kocht een particulier de kerk. Hij gaf architectenbureau Zecc Architecten om in deze kerk 3 kantoorruimten te realiseren.

De kerkzaal was in 2004, voor de verbouwing, nog volledig "in oorspronkelijke staat en bruikbaar voor diverse doeleinden, w.o. onderwijs, cultuur, gezondheid, dienstverlening, administratieve functies, welzijn", zo stond er in de advertentie van 20 april 2004 waarin deze voormalige kerk te koop werd aangeboden voor een bedrag van € 795.000,- k.k. (49-03/52-04)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Rechthoekige zaalkerk, gebouwd in 1846-1848 door de architect J.Brink Evers uit Ellecom. Aan de noordzijde uitgebreid in 1876. De kerk heeft rondboogvensters en een eenvoudige toren van drie bakstenen geledingen, waarvan de bovenste gemetselde pilasters op de hoeken heeft. Vierkante houten topverdieping met wijzerplaten en koepeldak. Toegangsportaal met consoles en bekronend fronton. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1930, nr. 285, later voorzien van elektrische opwinding.

Ontwerp Zecc Architecten

Voor het onderbrengen van de kantoorruimten in de kerk moest een passende ingreep worden gedaan, die de kerk gereed zou maken voor de nieuwe gebruiksfunctie, met respect voor het historische karakter van dit rijksmonument. Door het inbrengen van een nieuw organiserend element wordt de kerk in drie afzonderlijke ruimten verdeeld. In de toevoeging is een nieuwe entree opgenomen en de voorzieningen voor de kantoren. De scheiding tussen de afzonderlijke kantoorunits vindt plaats op de snijlijn van het gewelfde plafond in de kerk. Grote vensters in de scheidingswanden vergroten de ruimtelijkheid en brengen indirect daglicht in de kantoorruimten. De hoogte van de kerk wordt benut door insteekverdiepingen, die gedeeltelijk los blijven van de bouwmuren en de glas-in-lood ramen van de kerk. De nieuwe entree van de kantoren wordt geplaatst in een eerder dichtgezet venster. Het venster wordt tot op het maaiveld doorgezet en ingevuld met een abstract glas-in-lood raam. Het gekleurde glas in de grote vlakverdeling komt overeen met de overige vensters van de kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur