Handelingen

Dinxperlo, Allee 58 - De Goede Herderkerk (1965 - 2022)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Goede Herder
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Aalten
Plaats: Dinxperlo
Adres: Allee 58-58a
Postcode: 7091AL
Sonneveld-Index: 11229
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Knoop, H.A.
Huidige bestemming: woningen
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijke moderne kerk met toren. De Dinxperlose katholieken beschikten tijdens de Reformatie over een kerk(gelegenheid) in het nabijgelegen Suderwick, Duitsland. Vanaf de negentiende eeuw kerkten ze in Breedenbroek (H.H. Petrus en Paulus). Pas in 1964 werd Dinxperlo weer een zelfstandige parochie. De nieuwe kerk, een ontwerp van H.A. Knoop, is een centraalbouw op vijfhoekig grondplan, met tentdak en vrijstaande klokkentoren. Als geheel typerend voor de versobering in de R.K. kerkbouw vanaf de jaren 1960, volgens de richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie, in zakelijke en functionalistische stijl.

Op 17 april 2022 is de laatste viering in dit kerkgebouw gehouden.

  • 2023 - In het nieuwe plan zijn negen woningen opgenomen. “Er wordt niets van het gebouw gesloopt of bijgebouwd. Het karakter van het gebouw blijft behouden, maar uiteraard worden er wel aanpassingen gedaan aan het geheel.”

Orgel

De Goede Herderkerk in Dinxperlo is in 1966 gebouwd als eerste rooms-katholieke parochiekerk in het dorp. In 1967 plaatste de firma Vermeulen uit Alkmaar een nieuw orgel met tien stemmen in de kerk. Het orgel is geplaatst in een klassiek vormgegeven orgelkas met een beeld van Sint Caecilia. Deze kas is waarschijnlijk later gemaakt.

Afbeelding