Handelingen

Dinxperlo, Rietstapperweg 7 - De Rietstap

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Naam kerk: De Rietstap
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Aalten
Plaats: Dinxperlo
Postcode:
Inventarisatienummer: 11230
Jaar ingebruikname: 1911
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 12922

Geschiedenis

Kerkje De Rietstap, staat officieel aangemerkt als kleinste kerkje van Nederland, nu expositieruimte.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kleine, in baksteen opgetrokken neogotische kapel, bestaande uit een travee met aan de westzijde een toren, bekroond door een ingesnoerde naaldspits op uitgekraagde boogfries en aan de oostzijde een iets lagere apsis met driezijdige sluiting. Spitsboogvensters met gietijzeren traceringen. De kapel is gebouwd op initiatief van T.M.T. te Rietstap, die in 1911 vergunning tot de bouw verkreeg. In 1983 is het kerkje afgebroken en vervolgens enkele tientallen meters verder weer steen voor steen opgebouwd.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 6 januari 2009.

Het kleinste kerkje van Nederland, De Rietstap in Dinxperlo, is de hele maand januari gesloten. Het gebouwtje krijgt een opknapbeurt. Zo worden muren, vloer en verwarming aangepakt en krijgen de houten delen een nieuwe verflaag. Ook worden er plavuizen gelegd en komt er vloerverwarming. In februari is het kerkje weer open en beginnen er weer exposities.

De kerk is voortgekomen uit een voorwaarde in het testament van een van de laatste eigenaren van landgoed De Rietstap in Dinxperlo. Die vermaakte zijn bezittingen aan een klooster, dat echter van de erfenis afzag. Vervolgens ging de nalatenschap naar een neef van de laatste eigenaar van het landgoed, onder de voorwaarde dat hij op het landgoed een kapel zou laten bouwen met daarin een schilderij van de kruisiging van Jezus. Niet bekend is of de kapel was bedoeld als bidkapel voor bewoners van De Rietstap of als parochiekerk voor Dinxperlo.

De erfgenaam voldeed op opmerkelijke wijze aan de voorwaarde. Omdat in het testament geen bepalingen stonden over de afmetingen van de kapel, diende hij een aanvraag in voor de bouw van een kerk van 6,40 meter lang, 4,5 meter breed en 5 meter hoog. Het gebouw vertoont alle vormen en kenmerken van een kerk, waarbij de toren naar het westen en het koor naar het oosten is gericht.

In de vergadering van 17 november 1911 verleende het college van B en W van Dinxperlo de gevraagde bouwvergunning. In het kerkje worden nu exposities gehouden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur