Handelingen

Dokkum, Op de Keppels 3 - De Fontein

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Fontein
Genootschap: Protestantse gemeente Dokkum - Aalsum - Wetsens
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Dokkum
Adres: Op de Keppels 3
Postcode: 9101DG
Sonneveld-index: 08837
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: Van der Bom en Ingwersen, Archb.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Interessante moderne kerk met toren..

Het Amsterdamse architectenbureau C. van der Bom en W. Ingwersen n.v, kreeg de opdracht om voor de Gereformeerde Kerk van Dokkum een “Een Huis waar de Heer woont” te ontwerpen, waar de bediening van het woord en de sacramenten, centraal staat, maar waar ook rekening wordt gehouden met groei, ontwikkeling en verandering. Een echte woning voor de gemeente en veel ruimte voor kerkelijke activiteiten.


  • 2022 - Voornemen tot sluiting 1 januari 2023.
  • 2022 - Een paar dagen geleden moest de kerkenraad in een extra mededeling de gemeenteleden vertellen dat – in tegenstelling tot wat sommige kranten beweerd hadden – de kerkenraad nog géén definitief besluit genomen had over de keuze van de kerkgebouwen. Dat komt nu dus op een later moment na de zomervakantie.
  • 2022 - Ondanks veel tegenstand uit een deel van de kerkelijke gemeente heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens (PGDAW), na eerder uitstel, in de kerkenraadsvergadering van dinsdag 12 september 2022 nu definitief besloten de protestantse, voormalig gereformeerde kerk De Fontein met ingang van 1 januari 2023 te sluiten, en verder te gaan met de combinatie Grote Kerk en De Herberg.
  • 2023 - De Fonteinkerk in Dokkum sluit definitief. Het generaal college voor de behandeling van bezwaren en geschillen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft het hoger beroep over de sluiting van de kerk ongegrond verklaard en de uitspraak van het classicaal college bevestigd.
  • 2023 - De laatste dienst in de Fonteinkerk te Dokkum vond plaats op zondag 17 september 2023, meldt de protestantse gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens.

Het levende water

In het gebouw vindt u tegen de westelijke muur een kunstwerk ”Het levende water” van Kerst Postma. Hij wordt in een prijsvraag met wel 40 inzendingen als winnaar uitgeroepen. Zijn werk stelt de nieuwe reine mens voor, symbolisch in transparant materiaal uitgevoerd. De mens komt uit het geheiligde Levend Water en stijgt uit boven de horizon van de grote wereld, uitgevoerd in donkere natuursteen. Twee horizontale metalen lijnen bieden het evenwicht en fundament voor “Het Levend Water”. Aldus Kerst Postma. Het Liturgisch centrum sluit in de beleving aan bij het kunstwerk van Kerst Postma. Ook hier is het water gebruikt als verbindend element tussen “De Fontein” en “Het Levend Water”. Het meubilair is ontworpen en gemaakt door Meubelmakerij Louis Meijer uit Veenendaal met glaskunst van Johannes Boersma, Dokkum.

Orgel

Het huidige orgel is in 1975 door de fa. Reil uit Heerde gebouwd voor de toenmalige Noorderkerk. Klaas Zijlstra bespeelde het orgel daar met veel liefde, toen de Noorderkerk werd gesloten heeft het orgel mede door zijn toedoen een mooie plek gekregen in de Fontein.

  • (Bron: pkndokkum.nl)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur