Handelingen

Dokkum, Stationsweg 39 - Chr. Geref. Kerk de Oase

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Dokkum, Stationsweg 39 - Chr. Geref. Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Dokkum
Adres: Stationsweg 39
Postcode: 9101HX
Inventarisatienummer: 08841
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: Wiersma, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1976 gebouwd achter het voormalige kerkgebouw. Na voltooiing van de nieuwe kerk is de oude kerk afgebroken. Geen toren.

Tussen de Chr. Geref. Kerk (1976, K. Wiersma) en het gebouw met vergaderruimte en jeugdhonk is een verbinding gebouwd. Het is een zaal voor ongeveer 100 personen die bij de kerkzaal kan worden getrokken. Ook zijn vergaderzalen, een nieuwe toiletgroep en een ruime hal bijgebouwd. Zaterdag 24 mei 2008 vond de officiële ingebruikname plaats. (60-08)

Orgel

Het orgel is gebouwd door M. Ruiter in 1977, met gebruikmaking van ouder materiaal van het vorige orgel van J.F. Kruse uit 1890.

In de media

In de media

  • 3 januari 2023,

De Christelijke Gereformeerde Kerk in Dokkum gaat kerkzaal ‘De Oase’ herinrichten. Het wordt betaald met 155.000 euro aan legaten.

De kerkzaal van de Christelijke Gereformeerde Kerk ‘De Oase’ in Dokkum wordt de komende maanden helemaal opnieuw ingericht. Kosten: ruim 150.000 euro.

De afgelopen weken zijn de voorbereidingen al getroffen voor de grote metamorfose van de kerkzaal, vertelt Tabe van der Zwaag van de Commissie van Beheer. ,,We gaan het in verschillende fases doen, steeds een gedeelte van de kerkzaal. Deze week is het nog even rustig, maar volgende week gaat het echt los.” De herinrichting betreft onder andere het vervangen van de huidige vloer, vervanging van de lange kerkbanken door stoelen en het aanbrengen van een nieuw liturgisch centrum. Het ontwerp voor de nieuwe kerkzaal is gemaakt door Studio ByFrank uit Dokkum, dat al meerdere kerken van een nieuw interieur voorzag.

Op een gemeentevergadering werden in september vorig jaar de door de Commissie van Beheer (CvB) gepresenteerde plannen enthousiast ontvangen, waarna werd besloten om tot uitvoering over te gaan. ,,Onder meer het podium komt op een andere plek in de kerk. De huidige opstelling zoals de mensen die kennen gaat verdwijnen.”

Zit men nu nog in de lengterichting in de kerk, in de nieuwe opstelling draait dat een kwartslag naar rechts.

450.000 euro aan legaten De totale kosten zijn begroot op 155.000 euro, waarbij rekening is gehouden met de inzet van ongeveer tien vrijwilligers die meehelpen. De hele herinrichting kan betaald worden uit legaten die de gemeente in pakweg vijftien jaar heeft ontvangen, zo vertelt penningmeester Freerk de Vries.

Het gaat opgeteld om een totaalbedrag van 450.000 euro. ,,In 2010 kregen we het grootste legaat van 358.000 euro. En in de dertien jaren die volgden zijn er nog verschillende giften uit nalatenschappen aan de kerkelijke gemeente geschonken.”

Volgens De Vries wilde de kerkenraad dat die bedragen goed besteed zouden worden en dat er ,,niet allerlei gaten in het begroting mee werden gestopt”.

Zo werd er onder meer 100.000 euro afgelost op een rekening-courantkrediet, waardoor de schuld bij de bank fors afnam. Ook werd het deels gebruikt voor enkele investeringen - in onder andere audioapparatuur -, het uitvoeren van achterstallig onderhoud en het (tijdelijk) in dienst nemen van een jeugdwerker.

De huidige kerkzaal van de CGK Dokkum. De banken staan nu nog in de lengterichting. De huidige kerkzaal van de CGK Dokkum. De banken staan nu nog in de lengterichting. Foto: Jan Spoelstra

,,Van alle ontvangen legaten resteert op dit moment nog een bedrag van ruim 250.000 euro. De upgrading wordt geheel betaald vanuit het nog aanwezige geld van de ontvangen legaten, zodat we hiervoor geen geld - ledenbijdragen, giften en collecten - uit de normale exploitatie voor hoeven te gebruiken.”

100-jarig bestaan De CGK Dokkum werd als gemeente in 1923 officieel opgericht. Een jaar later werd een kerkgebouw in gebruik genomen aan de Stationsweg. De oude kerk werd in 1977 vervangen door een nieuw kerkgebouw. In 2008 werd deze kerk uitgebreid en verbouwd voor een bedrag van 375.000 euro. Dat resulteerde toen in extra grote zaal voor ongeveer honderd personen, een ruime hal, een aantal vergaderzalen en een compleet nieuwe toiletgroep.

Uitnodigende uitstraling De huidige ontwikkelingen vragen nu opnieuw om aanpassingen. De gemeente wil een kerkgebouw dat voor enkele tientallen jaren ,,een eigentijdse en uitnodigende uitstraling” heeft waar gemeenteleden zich thuisvoelen, aldus De Vries.

Er worden ook enkele energiebesparende maatregelen uitgevoerd, maar het is niet zo dat het hele gebouw nu aangepakt wordt op dit terrein. ,,Het is een kerkgebouw van 45 jaar oud. Dan zouden we alleen met het isoleren van het dak van de kerkzaal al een aanzienlijk deel van de legaten kwijt zijn.”


  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 27 mei 2008.

De christelijke gereformeerde kerk te Dokkum heeft zaterdag na bijna twee jaar van slopen, verbouwen, vernieuwen en herinrichten haar uitgebreide kerkgebouw in gebruik genomen. De openingshandeling werd verricht door S.K. Sijtsma, de oudste vrijwilliger, Tj. Leijstra, lid van de bouwcommissie en Jesse Tjerkstra, het jongste gemeentelid. Met behulp van een sleutel, verborgen in een kinderwagen, werd de deur opengemaakt. Zondagmiddag stond de gemeente in een speciale kerkdienst stil bij de uitbreiding van het nieuwe kerkelijk centrum.

Ruim twaalf jaar geleden werd het naast de kerk gelegen pand aangekocht. Het voorste gedeelte werd doorverkocht aan de andere buurman. Het achterste deel nam de gemeente in gebruik als extra vergaderruimte. De bovenverdieping van het gebouw werd omgebouwd tot jeugdhonk.

De wens beide gebouwen aan elkaar te koppelen en daardoor ook een grote vergaderzaal te realiseren, werd steeds sterker. Na goedkeuring van de ledenvergadering werd er in oktober 2006 begonnen met de eerste werkzaamheden. De nieuwbouw en verbouwing resulteerden in een grote zaal voor ongeveer 100 personen, een ruime hal, een aantal vergaderzalen en een compleet nieuwe toiletgroep.

De huidige kerkzaal biedt ruimte aan 300 personen. Door het openschuiven van een vouwwand kan nu ook de nieuwe zaal in voorkomende gevallen bij de kerkzaal betrokken worden. Er zijn dan 500 zitplaatsen beschikbaar. De totale verbouwkosten bedroegen 375.000 euro.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur