Handelingen

Domburg, Markt 8 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse kerkgemeenschap Domburg
Provincie: Zeeland
Gemeente: Veere
Plaats: Domburg
Adres: Markt 8
Postcode: 4357BG
Inventarisatienummer: 06435
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 13203 (kerk); 13205 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De kerk heeft een recht gesloten eenbeukig schip en een toren van vijf geledingen met traptoren en ingesnoerde naaldspits. De van een overwelfde benedenruimte voorziene toren verrees eind 14de eeuw. Het 14de-eeuwse schip met koor, en de 15de-eeuwse noorderzijbeuk brandden in 1848 af. Bij de herbouw in 1849-'55 zijn delen van het oude muurwerk gebruikt, met daarin een 15de-eeuws korfboogpoortje met rechthoekig omlopende waterlijst. De toren is gerestaureerd in 1956, de kerk in 1963. Tot de inventaris behoren laat-18de-eeuwse psalmborden en een 19de-eeuwse preekstoel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De Ned. Herv. Kerk heeft een bakstenen schip, dat slechts in de westelijke zijbeuktraveeën muurwerk van de 15e eeuwse bouw bevat. In de eerste travee van het schip een poortje met korfboog, waarom de waterlijst rechthoekig omloopt. Preekstoel (XVIIId).

Toren

De bakstenen toren is half ingebouwd en telt vijf geledingen. Hij heeft een gewelfde onderruimte, een lage spitsboogpoort, een rondboogfriesje onder de spits en een rond uitgebouwde traptoren. De toren kan blijkens het steenformaat nog uit het eind van de 14de eeuw dagtekenen en heeft in de bovenste geleding figuren in verglaasde steen.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is H.J. Vierdag. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1964. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Manuaal: Quintadeen 16’, Prestant 8’, Holpijp 8’ basc./disc., Octaaf 4’, Roerfluit 4’ basc./disc., Octaaf 2’, Mixtuur IV sterk basc./disc., Trompet 8’ basc./disc. Pedaal: Subbas 16’ (transmissie)

Plaats klaviatuur / speeltafel: voorzijde kas Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-f’; Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 februari 2009.

De kerktoren van de protestantse kerk aan de Markt in Domburg wordt opnieuw gevoegd. Het cement van de vorige restauratie, dertien jaar terug, brokkelt steeds meer af. Ook zit er een lek in het dak van de torenspits.

Na het toeristenseizoen, eind augustus, gaat de toren volledig in de steigers. Voor de klus is een halfjaar geraamd. De burgerlijke gemeente, die eigenaar is van het bouwwerk, betaalt de restauratiekosten van ongeveer 300.000 euro. De 38 meter hoge kerktoren stamt uit de 14de eeuw. Het schip werd na een brand in 1848 herbouwd.

De hervormde gemeente kan al die tijd in het monumentale gebouw blijven kerken.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur