Handelingen

Dongen, Schoolstraat 3 - Terebint

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Terebint
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Dongen
Plaats: Dongen
Adres: Schoolstraat 3
Postcode: 5104JN
Sonneveld-index: 19738
Jaar ingebruikname: 1939
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: woonzorgcomplex met kapel
Monument status: na te gaanGeschiedenis

Dongen, Klooster Maria-oord, jk 17-03-2010

Voormalig klooster, nu een woonzorgcomplex.

Klooster Maria-oord wordt door de Zusters Franciscanessen van Dongen verkocht aan Woningvereniging Geertruidenberg, die hierin nieuwe appartementen gaat bouwen. De zusters, die in Maria-oord wonen, verhuizen dan naar het Moederhuis.

Gebouwomschrijving SKKN

Het klooster Maria-oord te Dongen werd in 1939 door de Zusters Franciscanessen van Dongen gesticht ten behoeve van de zieke en bejaarde zusters van de congregatie. Al in 1936 had men het plan hiervoor een apart klooster te bouwen, en wel in Achterberg te Dongen. Het klooster kwam echter op de huidige lokatie in de Hoge Ham, schuin achter het Moederhuis, en maakt deel uit van het hele complex van kloostergebouwen op dit terrein. Het betreft een eenvoudig functioneel bakstenen gebouw met rood pannendak, geflankeerd door twee lagere zijvleugels.

Achter het gebouw, en parallel daaraan, de eenbeukige kapel met absis. Aan weerszijden van de absis twee hoog opgemetselde torenachtige muurdelen, waarvan de ene als klokkentoren fungeert en de andere als schoorsteen. Het schip is gedekt met rode pannen, de absis met koperplaten. Het interieur is uitgevoerd in schoonmetselwerk met stenen gemetselde gordelbogen en een open houten kap. De eerste steen van de kapel werd in 1939 gelegd.

Afbeeldingen

Exterieur klooster

Exterieur kapel