Handelingen

Doorn, Driebergsestraatweg 50 - Kapel Hydepark

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Hydepark
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Doorn
Adres: Driebergsestraatweg 50
Postcode: 3941ZS
Inventarisatienummer: 04016
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Sijmons, K.L. Dzn
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Kapel Theologisch Seminarium Hydepark. Landgoed in 1951 aangekocht door de Nederlandse Hervormde Kerk. Sinds 2004 als seminarium en ten behoeve van conferenties en aanvankelijk ook synodezittingen in gebruik bij de Protestantse Kerk in Nederland.

Op 30 juni 2014 werden het conferentiegebouw en de kapel gesloten. Hierna zijn de gebouwen uit 1962 gesloopt.

In april 2016 is nieuwbouw van conferentiegebouw en kapel in gebruik genomen, onder de naam Nieuw Hydepark.

Orgel

Het orgel is in 1963 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). In 2003 wordt het door hen gereinigd en opnieuw geïntoneerd en wordt de Sifflet 1' tot Quint 1⅓' opgeschoven.

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Roerfluit 4' bas/discant - Prestant 2' - Quint 1⅓' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant.

Geen pedaal. Mechanische sleeplade. Omvang: C-f3.

In de media

Uit Nederlands Dagblad, 23 april 2010.

Het is onzeker of het seminarie van de Protestantse Kerk in Nederland op landgoed Hydepark in Doorn blijft. Op de volgende synodevergadering in november wordt daarover doorgesproken, zei scriba dr. Arjan Plaisier donderdag tijdens de synode in Lunteren. Op Hydepark ontvangen predikanten nascholing.

Plaisier deed de mededeling nadat de synodeleden waren bijgepraat over de verhuizing van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) naar Amsterdam en Groningen. Als in november een besluit wordt genomen over de vestigingsplaatsen van de PThU, komt ook de toekomst van Hydepark aan de orde, aldus Plaisier.

Nieuws d.d. 17-10-2012

Het conferentiecentrum en het diaconale vakantiehotel op landgoed Hydepark in Doorn, eigendom van de Protestantse Kerk, worden gesloopt en zullen worden vervangen door nieuwbouw.

Afbeeldingen