Handelingen

Dordrecht, Neptunuslaan 28 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Neptunuslaan 28
Postcode: 3318EL
Jaar ingebruikname: 1971
Architect: Ir. L.R.T. Oskam.
Sonneveld-index: 01780
Monument status: geen
Huidige bestemming: kerk

Geschiedenis

Modern kerkgebouw zonder toren.

In 1953 treedt een deel van de kerkenraad van Dordrecht, met een aantal leden, uit het Synodaal verband van de Gereformeerde Gemeenten. In eerste instantie kerkt men in gebouw ‘Waarheid en Vrede’ aan de Museumstraat. In 1969 besluit men om een eigen kerk te bouwen. Het nieuwe kerkgebouw aan de Sterrenburg wordt in 1971 in gebruik genomen, Gereformeerde Gemeente in Nederland (Dordrecht). Tot 1971 maakte de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Dordrecht gebruik van de Waalse Kerk. In augustus 1971 nam zij een eigen kerkgebouw in gebruik.

Orgel

Voor de begeleiding van de gemeentezang werd een Dereux-orgel aangeschaft. In 1981 kocht men een pijporgel. Het is afkomstig van de Gereformeerde Gemeente in Rotterdam West. Deze gemeente kerkte in de voormalige Vrij-Katholieke St. Franciscuskapel. Het orgel is daar in 1926 gebouwd door G. van der Kley. Windladen en pijpwerk zijn echter veel ouder. Het pneumatische instrument is na 1945 omgebouwd tot elektropneumatisch. Omdat de kerk steeds minder bezoekers kreeg, werd het gebouw gesloten en het orgel verkocht naar Dordrecht. Het is door gemeenteleden gedemonteerd en overgeplaatst. Er is een nieuwe kas gemaakt, die past bij het kerkgebouw. De kas is ontworpen door enkele gemeenteleden. Alle membranen zijn vernieuwd. Het orgel staat, met uitzondering van de frontpijpen, geheel in een zwelkast. Orgelbouwer Jan van den Heuvel uit Dordrecht intoneerde en stemde het instrument op de nieuwe locatie. Toen er na 2005 steeds meer storingen in het instrument kwamen werd besloten om op zoek te gaan naar een passend 2e-hands mechanisch orgel. In 2007 werd een mechanisch orgel van de bouwer Leeflang uit 1967 aangeschaft van de gereformeerde kerk in Apeldoorn. Deze gemeente ging over op een elektronisch instrument. Een van de organisten van de kerk in Dordrecht heeft het orgel in Apeldoorn gedemonteerd. Een gemeentelid heeft een ruimte boven zijn winkel ter beschikking gesteld waar tweeëneenhalf jaar is gewerkt om het orgel te verbouwen en uit te breiden met materialen van het oude orgel. Er is één windlade bijgemaakt en de windvoorziening is vernieuwd. Het mechaniek is vernieuwd en een deels nieuwe kast gemaakt. In de zomer van 2009 is in één week tijd het oude orgel gedemonteerd en het nieuwe opgebouwd zodat de gemeente zondags geen enkele keer zonder orgel is geweest. In 2011 is het stem- en intoneerwerk van het orgel voltooid door René Nijsse.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 november 2005.

De gereformeerde gemeente in Nederland van Dordrecht herdacht woensdag 9 november haar 75-jarig bestaan. Ds. A. van Voorden uit De Beek-Uddel ging voor in een herdenkingsdienst. Hij preekte over Matthéüs 18:20 : „Want waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam, daar ben Ik in het midden van hen.” De gemeente komt samen in een kerk aan de Neptunuslaan. Dat pand is sinds 1971 in gebruik. Van de scheuring in 1953 tot 1971 huurde de gemeente het gebouw van de Waalse Kerk op de hoek van de Voorstraat en de Visstraat. De gemeente telt 145 leden en doopleden. Sinds het vertrek van ds. D.L. Aangeenbrug in 1950 is de gemeente vacant.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur