Handelingen

Dordrecht, Nieuwkerksplein 90 - Nieuwe- of Sint Nicolaaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe- of Sint Nicolaaskerk
Genootschap: Nederlandse Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Nieuwkerksplein 90
Postcode: 3311TJ
Inventarisatienummer: 01762
Jaar ingebruikname: 15de eeuw
Architect:
Oorspronkelijke bestemming: Kerk
Huidige bestemming: winkel
Hoofdfunctie: Religieus
Functie: Religieus
Monument status: Rijksmonument
Monument nummer: 13583


Geschiedenis

Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Bijnaam "Nieuwkerk". Toren uit 1834.

De Nieuwkerk is een middeleeuwse kerk en tevens de oudste in Dordrecht. Hij dateert uit het jaar 1175 en werd in dat jaar de Sint Nikolaaskapelle genoemd. De architect van deze parochiekerk is onbekend. Na de inwijding werd de St. Nikolaaskapelle verheven tot de heerlijkheid Merwede. Rond het jaar 1420 onderging de kerk een flinke uitbreiding en werd een zogenaamde hallenkerk. In 1568 verwoestte een brand de kerk grotendeels. Het overgebleven deel werd weer opgebouwd tot een eenvoudige dubbelkorige kerk. Bij de herbouw werd gedeeltelijk gebruikgemaakt van oude stenen die eerst werden afgebikt. Ook werden er nieuwe Leidse stenen gebruikt. In 1592 kon de kerk weer in gebruik worden genomen. De schilder Jan Doudijn heeft de brand vastgelegd bijna als een fotojournalist. Het schilderij De brand van de Nieuwkerk te Dordrecht is in 1840 geschonken aan de gemeente Dordrecht, en is te bewonderen in het Dordrechts Museum. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de omgeving van de kerk gesaneerd en vervangen door nieuwbouw. De kerk diende na de sluiting in 1960 onder meer als opslagplaats, en pas in de jaren 70 werd het verval een halt toegeroepen. In de kerk vestigde zich supermarkt Disky. Die maakte later plaats voor een keukenleverancier.

  • Bron : In de buurt Dordrecht

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nieuwe of Sint-Nicolaaskerk (Ned. Herv.). HALLENKERK van twee beuken, elk met eigen dak, met 5/8 koorsluitingen. Houten tongewelven met trekbalken. De oostelijke delen dateren van ca. 1500; het overige is herbouwd na een brand in 1568.

De beuken worden gescheiden door zware, natuurstenen zuilen met krulkoolkapitelen, waarboven eenvoudige geprofileerde scheibogen. Onder de tongewelven muurstijlen op renaissance-consoles. Het uitwendige, versierd met natuurstenen banden, heeft zware tweemaal versneden beren en tegen de westelijke gevel, waarvan de hoeken zijn afgeschuind, een portaal (XVI) met twee korfbogige doorgangen en een gewelf van drie traveeën: een stergewelf, geflankeerd door twee ribloze kruisgewelven met renaissancekraagstenen en een flauwe welvingslijn. Boven het portaal een houten toren van twee geledingen (XIX b). Aanbouwen (XVIII) tegen de zuidgevel. Inventaris: kansel (ca. 1600). Klokkenstoel met klok van J. Tolhuis, 1555, diam. 76,2 cm. In de toren staan twee mechanische torenuurwerken buiten werking.

Orgel

Het orgel (C.G.F. Witte, 1854) kreeg in 1965 een nieuwe bestemming in de Grote- of St. Maartenskerk te Tiel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur