Handelingen

Dordrecht, Voorstraat 120 - St. Maria Maior

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Maria Maior
Genootschap: Oud Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Voorstraat 120
Postcode: 3311CW
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1842
Architect: Itz, G.N.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 13866

Geschiedenis

Mooie kleine waterstaatskerk. Verving schuilkerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Oud-Katholieke Kerk. Eenbeukige neoclassicistische ZAALKERK. Blijkens stichtingssteen gebouwd in 1842 door de stadsarchitect G.N. Itz, ter plekke van een voormalige schuilkerk. Gepleisterde voorgevel met fronton, waarin Empire stucreliëf, en halfrond venster.

Inwendig: koofplafond met empire-stucwerk. Altaar met tabernakel (ca. 1760), gesneden eiken communiebank (1742), preekstoel (1737), kaarsenkroon (XVII).

Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1844 gemaakt door Kam en Van der Meulen. Het instrument werd in 1939 vervangen door een nieuw en geplaatst in de Hervormde Kerk te Gieterveen. Alleen de kas bleef in Dordrecht staan. In 1984 kon het oude binnenwerk weer worden aangekocht. In 1989 volgde de restauratie/reconstructie van het oude orgel.

Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

In de media

Uit De Stem van Dordt 7 mei 2014

Zaterdag 17 mei om 13.30 uur openen burgemeester Arno Brok en Oudkatholieke Aartsbisschop Joris Vercammen de geheel vernieuwde accommodatie bij de Oud Katholieke Kerk aan de Voorstraat 120. De oude gemeentezaal is door aannemer Pullen en Architectenbureau Mazzola gerenoveerd en uitgebreid tot een modern, toegankelijk complex voor ontvangsten, vergaderingen en presentaties. Onder het toeziend oog van Monumentenzorg bleven historische elementen zoals de Lips kluisdeur gehandhaafd. Na deze grondige verbouwing is een moderne locatie ontstaan. Met alle faciliteiten van keuken, sanitair, garderobe, geschikt voor vergaderingen, uitvoeringen en presentaties. Een verrijking van de Voorstraat Noord en een aanwinst voor de Dordtse gemeenschap. Bij de opening wordt ook het bord onthuld dat de nieuwe naam draagt: De Majorij. De naam werd door de jury gekozen uit een reeks inzendingen die na een oproep binnenstroomden. De Majorij verwijst naar de naam van de parochie Maria Maior (Maria de Meerdere) als opvolger van de katholieke gemeenschap die na de Reformatie de Grote of Lieve Vrouwe kerk verliet en in schuilkerken onderdook. Het naambord is ontworpen door de Hardinxveldse kunstenaar Henk van Bennekum.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur