Handelingen

Dordrecht, Vriesestraat 22 - Trinitatiskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Trinitatiskapel
Genootschap: PKN Evangelisch Lutherse kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Vriesestraat 22
Postcode: 3311NR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1690
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 13949

Geschiedenis

Oorspronkelijk was dit een kapel van het Blindeliedengasthuis, dat in 1629 afgebroken werd. De in 1618 in Dordrecht gestichte Lutherse Gemeente kreeg in 1689 het kerkgebouw van de gemeente aangeboden. De eenvoudige, laatgotische kapel was in de tussenliggende jaren gebruikt als stadskisthuis en voor het opslaan van turf. In de zeventiende eeuw werden voor- en zijgevel van dit rijksmonument van een pleisterlaag voorzien, welke gedeeltelijk is verwijderd bij de restauratie van 1963. Het Wolfferts-orgel uit 1779, met delen uit 1733, heeft twee klavieren. De preekstoel is in Lodewijk XVI-stijl.

Gasthuis gesloopt in 1629. Kerk bleef staan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

EVANGELISCH LUTHERSE KERK. Oorspronkelijk kerk van het Blindeliedengasthuis op de hoek van de Blindeliedengasthuisstraat. Eenvoudige, laat gotische ZAALKERK met driezijdige sluiting, lengte vijf traveeën, overdekt door een tongewelf met trekbalken, waarvan alleen die in het koor nog sleutelstukken hebben. Het gasthuis werd gesloopt in 1629; de kerk werd tot bedehuis voor de Lutherse Gemeente ingericht in 1689. Alleen het koor heeft steunberen. Gepleisterde gevels. Voorgevel (1679) met Vingboonshalsgevel, gepleisterd en gemoderniseerd in XIX. Klokkenstoel met klok van onbekende gieter, diam. 30 cm.

Inwendig: in de absis orgelkas en kansel, rijk gesneden in Lodewijk XVI stijl (1779). Tweeklaviers orgel, in 1779 gemaakt door A. Wolfferts. Koperen lezenaar en kandelaars. Twee eenvoudige koperen kroontjes. Op het koornok een gotisch smeedijzeren kruis. Orgel van A. Wolfferts 1779.

Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Orgel

Het eerste orgel werd op 4 november 1733 ingebruik genomen en gebouwd door eerst orgelmaker Vitus Wiegleb te Amsterdam en afgemaakt door orgelmaker Smits te Amsterdam. In 1777 werd een nieuw orgel gebouwd door orgelmaker A. Wolffers te Rotterdam met gebruikmaking van delen van het oude orgel. In de jaren 1991/1992 is het orgel geheel gerestaureerd door orgelmaker Flentrop te Zaandam.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur