Handelingen

Drachten, Burgemeester Wuiteweg 71 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Drachten

Zuiderkerk

Provincie: Friesland
Gemeente: Smallingerland
Plaats: Drachten
Adres: Burgemeester Wuiteweg 71
Postcode: 9203KB
Inventarisatienummer: 08864
Jaar ingebruikname: 1925
Architect: Bosma, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke, beeldbepalende interbellumkerk met toren en mooi ouder orgel.

Kerk op kruisvormig grondplan met uitgebouwd portaal en terzijde geplaatste toren. Gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van J. Bosma. Het interieur is deels bij een latere modernisering gewijzigd.

De Zuiderkerk is in de betreffende wijkgemeente duidelijk de kerk voor de zondagse erediensten (?). In de zomer van 2005 is een begin gemaakt met een ingrijpende verbouwing. De entree is nu ruimer van opzet, de ontmoetingsruimte is vergroot en voorzien van nieuw meubilair. En ook de toiletfaciliteiten zijn verruimd. Er is een eigen jeugdruimte gekomen en er is nu ruimte voor een kerkelijk bureau. (55-06)

Orgel

Het orgel is in 1904 gebouwd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon (Utrecht) voor de Hervormde Kerk te Beets. In 1957 plaatst de firma J. Reil (Heerde) het over naar Drachten. De firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) restaureert het in 1985 en breidt het uit met een Bovenwerk en een tweede pedaalstem.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' (1957) - Gamba 8' - Octaaf 4' - Openfluit 4' - Quint 3' (1957) - Octaaf 2' (1957) - Mixtuur 3-4 sterk (1957) - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' (1904) - Quintadeen 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 3' (1904) - Flageolet 2' (1904) - Sesquialter 2 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (1985) - Octaaf 8' (1985).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 65 mm. WK.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 juli 2010.

De steigers rond de Zuiderkerk in Drachten zijn weer afgebroken. De renovatie van de kerk en pastorie zit erop.

Aanleiding voor de grondige renovatie van het monumentale gebouw was een inspectierapport van stichting Monumentenwacht uit Leeuwarden. „Er was onder andere houtrot in de toren en in de spits aangetroffen, de glas-in-loodramen waren aan onderhoud toe en het voegwerk was niet overal meer in orde”, vertelt kerkrentmeester Henk Zwanenburg. Ook het dak van de pastorie moest worden vernieuwd.

De kosten van het project waren begroot op 205.000 euro. Door wat tegenvallers komen ze uit op 260.000 euro. Zo bleken er eternietleien met asbest op het gebouw te liggen. „We hebben ook de tweede torenspits, die in de jaren tachtig was verdwenen, herbouwd en het hekwerk rond de kerk hersteld.”

Het restauratiebedrag is opgebracht door de provincie Friesland, de gemeente Smallingerland, fondsen en de protestantse gemeente Drachten. De extra zaken komen voor rekening van de wijkgemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur