Handelingen

Drempt, Zomerweg 19 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Bronckhorst
Plaats: Drempt
Adres: Zomerweg 19
Postcode: 6996DD
Sonneveld-index: 11299
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: Beers, H.C.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk Monument

Geschiedenis

Driebeukige kerk met rechtgesloten koor en een onversierde toren met ingesnoerde spits, gebouwd in 1935-1936 naar ontwerp van H.C.M. van Beers in traditionalistische vormen, onder invloed van de Delftse School. Het middenschip wordt door gemetselde graatgewelven overdekt. Eenklaviers orgel uit 1904, vervaardigd door de Gebr. Gradussen (Winssen).

De kerk is vanaf 2003 gerestaureerd. Nu resten nog de glas-in-loodramen. Deze kerk is de vierde kerk in successie. Er was eerst een schuilkerk. Deze is begin 19de eeuw vervangen door een nieuwe schuilkerk. Die tweede schuilkerk is in 1861 vervangen door een nieuwe kerk. De huidige kerk is gebouwd in 1936. Voor zover na te gaan stonden alle vier kerken aan de Zomerweg in wat genoemd wordt Achter-Drempt. (59-08)

  • 2021 - Voornemen tot sluiting.
  • 2024 - De kerk (met pastorie) staat momenteel te koop. Herbestemming is nog onbekend;

Orgel

De Sint Willibrorduskerk in Drempt werd in 1859-1861 gebouwd. Pas in 1904 kocht men een pijporgel. Het werd geleverd door de firma Gebroeders Gradussen uit Winssen. Om kosten te besparen gebruikte Gradussen een reeds eerder gemaakte windlade. Het orgel werd opgeleverd met twee gereserveerd plaatsen op de windlade. In 1936 is een nieuwe kerk in gebruik genomen. Men plaatste het orgel zonder wijzigingen over. Wel werd er een windmotor geplaatst. Het orgel verkeerd sinds de jaren rond 1970 in slechte staat, vooral als gevolg van de verwarming van het kerkgebouw. Een restauratie is steeds uitgesteld, maar kon in de jaren 1998/1999 door de firma Elbertse worden uitgevoerd onder advies van Jos Laus. De gereserveerde plaatsen werden opgevuld met een Cornet en een Trompet, afkomstig van een eerder gesloopt orgel. Hoewel het niet om Gradussen-pijpwerk gaat, is het wel zeer goed passend bij de rest van het werk. Op 11 december 1999 kon het orgel opnieuw in gebruik worden genomen. Na het officiële gedeelte werd het orgel bespeeld door Kees Bornewasser en Jos Laus.

Kerksluitingen

  • 2021 - De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen heeft een ingrijpend besluit genomen: 10 van haar 13 kerken worden gesloten. Oplopende kosten, vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek nopen de parochie daartoe.

Open blijven:

Gesloten worden:

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het bestuur van de rooms-katholieke parochie Levend Water in Doesburg heeft aangekondigd dat er de komende twee jaar vijf van de acht kerken dicht moeten. Het betreft de kapel van Angerlo en de kerken in De Steeg, Rheden, Drempt en Brummen. De kerk van Giesbeek wordt een kapel voor doordeweekse vieringen. Aan twee kanten van de IJssel blijft dan nog één kerk open, in Dieren en Doesburg. De kerk van Doesburg is door aartsbisschop Eijk onlangs aangewezen als eucharistisch centrum. Dit betekent dat deze kerk open blijft en dat iedere zondag en op alle feestdagen daar de eucharistie gevierd zal worden. De parochie kan door het sterk dalende ledental de hoge onderhoudskosten van de kerken niet meer betalen. Er zijn op dit moment 10.000 ingeschreven parochianen. In een weekend bezoeken gemiddeld in totaal 450 mensen een dienst in de kerkgebouwen. Op locaties waar het kerkgebouw verdwijnt, moet er een pastoraal steunpunt komen.

Externe links

Afbeeldingen