Handelingen

Driebergen-Rijsenburg, Oranjelaan 73 - Christelijke Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Driebergen-Rijsenburg
Adres: Oranjelaan 73
Postcode: 3971HD
Inventarisatienummer: 04031
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Pol, J. van de
Huidige bestemming: ontmoetingscentrum
Monument status: geen


Geschiedenis

Deze kerk is gebouwd in 1964/1965 en kwam in de plaats van het gebouw, dat hier sinds 1922 stond en in 1964 werd gesloopt. In de hal is een ingemetselde steen te zien met daarop het opschrift: Eerste steen is gelegd door Ds. F. Bakker. 14-3-1964 1 Petr. 2: 5a. De architect van deze kerk is J. van de Pol, zelf lid van de kerk.

Besloten is om de Immanuelkerk aan de Engweg te kopen, vanaf 22 juni 2016 is de Immanuelkerk de christelijk gereformeerde kerk van Driebergen. Wat er met de kerk aan de Oranjelaan gaat gebeuren was toen nog niet bekend.

Recente geschiedenis. Bron: Stichting Vluchtelingkinderen

19 maart 2018 door SVD

Nieuwe naam voor ex-kerk aan de Oranjelaan Driebergen

Op 21 maart gaat de Eurowinkel haar deuren openen in het nieuwe pand aan de Oranjelaan in Driebergen. Samen met de Eurowinkel verhuizen ook De Inloop, Repair Café, Taalcoaching Heuvelrug, Prima Perspectief en De Verleiding mee. Het bestuur van de Stichting Vluchtelingkinderen heeft een prijsvraag uitgeschreven voor een naam voor het nieuwe gebouw. Er zijn 34 inzendingen binnen gekomen met 83 verschillende namen.

De naam is geworden: De Delerij en de winnaar Wil Doornenbal. Zij schreef zelf als toelichting op de door haar ingezonden naam:

“het wordt een plek: a. waar mensen delen: kleding, eten, kennis van de taal, vaardigheden bij financiën beheer. etc. b. waar delen (zowel geven als ontvangen) gestimuleerd en geleerd wordt; c. waar op het terrein van delen steeds nieuwe dingen kunnen ontstaan, net als in een bakkerij, smederij, etc.”

De jury bestaande uit het bestuur van de Stichting Vluchtelingkinderen en geadviseerd door de Driebergse communicatiedeskundige Wout Dekker en het Driebergs ontwerpbureau De Hoop&Koning vond deze naam het beste tot uiting brengen wat de diverse organisaties gezamenlijk in het nieuwe pand willen realiseren. Voor de jury telde ook mee, dat we met de Eurowinkel onderdeel willen zijn van de ‘deeleconomie’ en dat de naam recht doet aan de synergie die we met alle partners zo goed mogelijk willen benutten. De jury: “Het woord ‘delerij’ bestaat officieel niet. Het schuurt wat, is verrassend, maar raakt direct de kern; drukt precies uit wat we willen zijn”.

De prijs voor de winnaar wordt nog met haar besproken en zal – zoals wij dit nu zien – onderdeel uit gaan maken van de officiële opening op donderdag 7 juni 2018.

Bestuur Stichting Vluchtelingkinderen

Orgel

Het orgel is in 1992 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen (’s-Hertogenbosch) Het verving een instrument uit de jaren '20 van De Koff, dit instrument was al enkele malen aangepast en in 1992 totaal versleten. Overigens werden er enkele registers van dat instrument hergebruikt in het nieuwe, o.a. de Trompet 8', de 8' strijkers en de Subbas/Gedekt.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Spilfluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur (1 1/3') 3-4 st. - Cornet 5 st. - Trompet 8'
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola 8' - Voix Céleste 8' - Open Fluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5'
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8'(unit) - Fagot 16'
  • Koppelingen: I+II, P+I, P+II, I+I 4' - I+II 16'
  • Tremulant gehele werk.

Sleepladen met electrische tractuur. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1 De speeltafel is vrijstaand en bevind zich vele meters van het orgel, achter op de galerij.

De Trompet 8' werd in 2003 door een oud-werknemer van Pels & Van Leeuwen milder gemaakt door aanbrengen van papier op de kelen. De Octaaf 2' werd in 2005 geherintoneerd door Hendriksen & Reitsma te Nunspeet, die het orgel momenteel onderhouden.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur