Handelingen

Drogeham, Tsjerke Buorren 4 - Walburgakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Walburgakerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Drogeham
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Drogeham
Adres: Tsjerke Buorren 4
Postcode: 9289HL
Inventarisatienummer: 08895
Jaar ingebruikname: 1876 (kerk), 13e (toren)
Architect: Van der Werf
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 7042

Geschiedenis

De dorpskerk staat temidden van een kerkhof op een hoge zandrug die lijkt op een terp. De oorspronkelijke kerk en toren dateren uit het begin 13e eeuw. De zadeldaktoren staat er nog, maar de kerk was in de 19e eeuw bouwvallig geworden. In 1877 werd de kerk in neoromaanse stijl herbouwd.

Vijf Protestantse Gemeenten in de Friese Wouden vormen een samenwerkingsverband. De Protestantse Gemeenten van Augustinusga, Drogeham, Harkema, Kootstertille en Twijzel (‘De Oerdracht’)

Ook Sint-Nicolaaskerk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk met toren op omheind kerkhof. Op de grondslagen van een romaans kerkgebouw in 1876 een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het opgaande muurwerk niet voor bescherming in aanmerking komt. Vroeg 13de eeuwse bakstenen toren, blijkens ankers in 1704 hersteld en wellicht ook toen door een zadeldak gedekt.

Orgel

Het orgel is in 1921 gebouwd door de firma A.S.J. Dekker (Goes) met gebruikmaking van oudere onderdelen. In 1975 restaureert S. Haarsma (Drachten) het.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 2 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 december 2010.

De gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in het Friese Drogeham zijn op 12 december gefuseerd tot de protestantse gemeente Drogeham.

De hereniging vindt plaats na een scheiding van 175 jaar. Drogeham was een van de eerste gemeenten die meegingen met de Afscheiding. De Afscheiding begon in 1834 in Ulrum onder leiding van ds. H. de Cock. In 1835 volgden Doeveren en Genderen (ds. H.P. Scholte) en in 1835 Hattem (ds. A. Brummelkamp), Almkerk (ds. G.F. Gezelle Meerburg) en Drogeham (ds. S. van Velzen). De fusiegemeente telt ongeveer 900 leden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur