Handelingen

Drongelen, Burgemeester D.A. van der Schansstraat 2 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Drongelen
Adres: Burgemeester D.A. van der Schansstraat 2
Postcode: 4267EP
Sonneveld-index: 7324
Jaar ingebruikname:
Architect: C.W. Schaling
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geenGeschiedenis

Drongelen, Hervormde kerk; jk 01-10-2011

Bij de bevrijding van Nederland in 1944/1945 werd de Hervormde kerk verwoest. Zweedse geloofsgenoten schonken een houten kerk. Zie voor deze voorgeschiedenissen bij de vorige kerk..

In 1951 wordt een nieuwe, door architect C.W. Schaling ontworpen, kerk gebouwd waarvoor de eerste steen is gelegd op 30 mei 1951 door ds. Boezer.

Evenals bij de oude kerk was op het dak een ooievaarsnest aangebracht dat helaas in 1963 kapot waaide en niet meer is herplaatst.

De hervormde gemeente van Eethen vormt al sinds 1618 met die van Drongelen een combinatie met één predikant. Sinds 1 januari 2011 zijn deze kerkelijk gemeenschappen officieel samengevoegd tot de Hervormde Gemeente Eethen en Drongelen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad , 18 september 2017

De hervormde gemeente van Eethen en Drongelen, in de noordwesthoek van Noord-Brabant, nam zondag afscheid van haar kerkgebouw in Drongelen. Dat gebeurde tijdens een dienst die geleid werd door ds. M. H. Vastenhout. In de verkondiging werd Psalm 84 beluisterd als „een lied van verlangen naar God, een lied dat opklinkt in een pleisterplaats.” Kerkgebouwen zijn zulke pleisterplaatsen op de pelgrimstocht, aldus de predikant. Ze zijn de eindbestemming niet, maar spelen op weg daarnaartoe een grote rol. Dat zo’n plek in het dorp Drongelen nu verdwijnt, doet pijn, zei ds. Vastenhout. Aan het einde van de dienst werden Bijbel, doopschaal en avondmaalsstel door gemeenteleden uit de kerk gedragen, onder het zingen van het lied ”God is getrouw”. Daarna sloot de koster het gebouw. De gemeente begaf zich –meest te voet– vervolgens naar het kerkgebouw in het naburige Eethen. Daar werden de voorwerpen, onder het zingen van het Sela-lied ”U roept ons samen”, op de avondmaalstafel gelegd, en werd de dienst afgesloten. De hervormden in Eethen en Drongelen vormen sinds 2011 één gemeente. Vanaf 1618 deelden ze al één predikantsplaats. Een reden voor de samenvoeging was dat het in Drongelen steeds lastiger werd om voldoende ambtsdragers te vinden. De zondagse ochtenddiensten werden sindsdien afwisselend in Eethen en in Drongelen gehouden. Bij een ochtenddienst in Drongelen was er ’s avonds nog dienst in Eethen.

Orgel

Algemeen

Het orgel is in 1987 als opus 906 gebouwd door de firma Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch). Adviseur was aanvankelijk Klaas Bolt, later Frans van Tilburg.

Dispositie

  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk bas/discant - Cornet 4' 4 sterk discant.
  • Pedaal: Subbas 16'.
  • Pedaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. De windvoorziening geschiedt via een kleine spaanbalg.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Orgel