Handelingen

Dronten, Copernicuslaan 1 - De Open Hof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Open Hof
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Dronten
Provincie: Flevoland
Gemeente: Dronten
Plaats: Dronten
Adres: Copernicuslaan 1
Postcode: 8251AB
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Wieger Bruin ca.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: toren Gemeentelijk monument
Sonneveld-index: 00028

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Moderne kerk met hoge vrijstaande toren.

  • 2022 - De Protestantse Gemeente Dronten heeft, zo stelt het zelf, op zaterdag 25 juni 2022 groots afscheid van de Open Hof als kerk.
  • 2022 - Kerkgebouw Open Hof, één van de drie oorspronkelijke kerken in Dronten, staat te koop op Funda. Het gebouw heeft 57 jaar dienst gedaan als kerk, maar de Protestantse Gemeente houdt haar kerkdiensten tegenwoordig in De Ark.

Orgel

Het orgel is in 1965 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht).

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 7 november 2010.

De protestantse gemeente Dronten onderzoekt de mogelijkheden om een van de twee kerkgebouwen af te stoten, zo meldt zij op haar website. De gemeente beschikt nu over twee kerkgebouwen, de Ark en de Open Hof. Het is niet bekend welk gebouw eventueel wordt afgestoten. Een commissie met de naam Sonek (Samen onderweg naar een kerkgebouw) zal in het voorjaar met een advies komen.

De commissie schrijft dat de financiële situatie van de gemeente een reden is voor het onderzoek, maar er is meer. „Uit onze gesprekken is gebleken dat dit niet de belangrijkste reden is om over te gaan naar één kerkgebouw. Andere belangrijke overwegingen zijn het samen gemeente willen zijn (en dus bij voorkeur gezamenlijk diensten houden) en het teruglopend aantal leden.”

  • 2019 Zowel De Ark als De Open Hof zijn nog in gebruik.
  • Uit pgdronten.nl

De tijd staat even stil bij Open Hof, maart 2019

Aan de toren van Open Hof aan De Zuid in Dronten zijn afgelopen woensdag 27 maart werkzaamheden uitgevoerd. De wijzers van alle 4 de klokken zijn verwijderd, omdat er gevaar was dat deze zouden kunnen vallen. Uit voorzorg heeft het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Dronten gemeend de wijzers te verwijderen. Er zal gekeken worden naar de kwaliteit van het mechanisme van de klok in de toren bij Open Hof. Verder komt er een onderzoek naar de staat van het beton in de toren.De toren van kerkcentrum Open Hof is een 30 meter hoge, vrijstaande kerktoren. De toren heeft een vierkante grondvorm en is geheel gesloten, op een kleine opening voor de klok na. De gevels en de toren zijn van donkere Groninger steen.

Op woensdag 27 maart was er een hoogwerker zodat het onderhoud aan de wijzerplaat op 20 meter hoogte kon worden uitgevoerd. Tijdens de storm begin maart is een van de wijzers losgeraakt. Hierbij is het mechanische deel van de klok beschadigd en kwam de tijd stil te staan. Hierna is besloten om de wijzers voorlopig van de torenklok te verwijderen. Er was gevaar dat een van de wijzers naar beneden zou vallen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur