Handelingen

Dronten, De Oost 54 - De Ark

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: Protestantse Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Dronten
Plaats: Dronten
Adres: De Oost 54
Postcode: 8251CV
Inventarisatienummer: 00030 17011
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Zuiderhoek, D.; Brinkman en Fleur, Dronten (uitbreiding)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: toren Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd in 1966 als Gereformeerde kerk. Moderne kerk met vrijstaande hoge toren. Na gedeeltelijke sloop van bijgebouwen in 2003 nieuwbouw. De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt kerkte in de zaal van De Ark van 1969 tot 1973.

  • 2019 - De kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Dronten besloot enige tijd geleden de kerkdiensten en andere kerkelijke activiteiten vanaf september 2021 te doen plaatsvinden in de protestantse (voormalig gereformeerde) kerk ‘De Ark’ aan De Oost. De protestantse (voormalig gereformeerde) kerk ‘De Ark’ wordt de PKN-kerk te Dronten.
  • 2022 Het afscheid van De Open Hof (als Ned. Hervormde Kerk gebouwd) vindt plaats op het weekend 25-26 juni 2022.

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is in 1972 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 1998 werd het door Flentrop Orgelbouw gereinigd en opnieuw geïntoneerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Fluit 2' - Sesquialter 2 sterk - Scherp 3-4 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Bourdon 16' - Octaaf 8' - Octaaf 4' - Ruispijp 4 sterk - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Zaalorgel

In een zaal in de Ark is nog een orgel aanwezig. Het is gebouwd door firma Flentrop in 1970.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 december 2010

De protestantse gemeente Dronten onderzoekt de mogelijkheden om een van de twee kerkgebouwen af te stoten, zo meldt zij op haar website. De gemeente beschikt nu over twee kerkgebouwen, de Ark en de Open Hof. Het is niet bekend welk gebouw eventueel wordt afgestoten. Een commissie met de naam Sonek (Samen onderweg naar een kerkgebouw) zal in het voorjaar met een advies komen.

De commissie schrijft dat de financiële situatie van de gemeente een reden is voor het onderzoek, maar er is meer. „Uit onze gesprekken is gebleken dat dit niet de belangrijkste reden is om over te gaan naar één kerkgebouw. Andere belangrijke overwegingen zijn het samen gemeente willen zijn (en dus bij voorkeur gezamenlijk diensten houden) en het teruglopend aantal leden.”

  • 2019 Zowel De Ark als De Open Hof zijn nog in gebruik.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur