Handelingen

Dussen, Vrijheidsplein 1 - Maria Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Maria Geboorte
Genootschap: Rooms-Katholieke kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Dussen
Adres: Vrijheidsplein 1
Postcode: 4271AW
Sonneveld-index: 07344
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: G.H.M. Holt
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

.

R.K. parochiekerk O.L. Vrouw Geboorte in Dussen. Buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk met toren(tje). Verving de neogotische kerk die in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest.

Sinds 1 mei 2004 is er in de ruimte onder de toren een Mariakapel ingericht. Vanaf 1 mei tot eind oktober zal deze kapel dagelijks open zijn.

  • 2021 - De rooms-katholieke kerk aan het Vrijheidsplein in Dussen is zondag 16 mei 2021 gesloten. Te weinig animo. Hartstikke zonde, dus waarom bouwen we er geen betaalbare starterswoningen in? ,,Uitstekend plan”, vindt het parochiebestuur. Het is wachten op groen licht.

Gebouwomschrijvingen

Driebeukige basilicale kerk met gedrongen fronttoren, opgetrokken in een overgangsstijl van traditionalisme naar modernisme.
Interieur met open dakstoel in gewapend beton.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Delftse school
  • Bouwperiode: 1953
  • Omschrijving: Rooms-katholieke kerk. Plattegrond: basiliek. Bankenplan: axiaal. Liturgisch centrum: absis met veel licht, prebuterium met 3 treden.
  • Materiaalgebruik: Betonnen spanten afwisselend rond en vierkant, baksteen.
  • Bijzonderheden: nog 1 biechtstoel aanwezig.

Orgel

De oude kerk van Dussen brandde in 1842 tot de grond toe af. De nieuwe kerk werd in 1845 ingezegend. Volgens Gregoir leverde de firma F.C. Smits uit Reek een orgel voor de kerk, dat rond 1860 moet zijn geplaatst. Het had 18 registers. In 1892 brandde ook de nieuwe kerk af. Hierbij is het orgel van Smits verloren gegaan. In hetzelfde jaar startte de bouw van een nieuwe kerk in neogotische stijl. In 1927 plaatste de firma Valckx & Van Kouteren een nieuw orgel in deze kerk. Het is niet bekend of er tussen 1892 en 1927 een orgel heeft gestaan. Door oorlogsgeweld is dit orgel samen met het kerkgebouw verloren gegaan. Na de oorlog is een de huidige kerk gebouwd. Er werd in 1954 een orgel geplaatst door Valckx & Van Kouteren. Adviseur bij de bouw was Hub. Houët, die ook het inwijdingsconcert verzorgde op 12 december 1954. Na 2011 is het orgel door de firma Pels & Van Leeuwen gereviseerd. Het had schade opgelopen door lekkage.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgels