Handelingen

Echt, Nieuwe Markt 50 - Pius X

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pius X
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Echt-Susteren
Plaats: Echt
Adres: Nieuwe Markt 50
Postcode: 6101CV
Inventarisatienummer: 12718
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Zollner, J.J.G.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen


Geschiedenis

Dit was een zeer belangrijk modern kerkgebouw. Buiten gebruik eind 2012. Gesloopt begin 2014.

(bericht eind jaren 2000) Echt – Er zijn plannen om de Landricusparochie en de Pius-X-parochie samen te voegen en dan de Pius-X-kerk af te stoten. In Echt wordt actie ondernomen de Pius-X-kerk in te richten als verenigingsgebouw voor vele verenigingen. Deze actie is vergeefs geweest.

In de media

Uit L1-website d.d. 10 september 2013

Het gemeentebestuur Echt-Susteren moet niet akkoord gaan met sloop van het godshuis. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van de plaatselijke partijen Meeuws-Masthoff Echt Susteren en Nieuw Echt Susteren. Bijna een jaar nadat er in de kerk geen eredienst meer wordt gehouden wil het kerkbestuur het gebouw slopen. (Volledig bericht:Website L1)

Uit De Limburger 1 oktober 2013

De ontmanteling van de Pius X-kerk in Echt is begonnen. Werd in augustus al de inboedel uit het in november gesloten godshuis gehaald, nu zijn de glas-in-loodramen aan de beurt. De ramen worden naar een depot bij Abdij Rolduc in Kerkrade gebracht, zo weet Jan van Wesel van het kerkbestuur van de Pius X te vertellen. Een nieuwe eigenaar voor het glas in lood is nog niet gevonden. De lege kozijnen van de kerk worden volgens Van Wesel dichtgespijkerd.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur