Handelingen

Echt, Plats 15 - Landricuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilige Landricus
Genootschap: (RKK) Rooms-Katholieke Kerk in Nederland
Provincie: Limburg
Gemeente: Echt-Susteren
Plaats: Echt
Adres: Vrijthof 2 A
Postcode: 6101AN
Architect: H. Tilmans
Oorspronkelijke bestemming: rooms-katholieke kerk
Huidige bestemming: rooms-katholieke kerk
Bouwjaar: 1477 (schadeherstel in 1947)
Monument status: rijksmonument {{Rijksmonument|14256
Type: Kerk
Functie: Religieus


Geschiedenis

jk 12-10-2012

In 1873 werd de kerk o.l.v. Pierre Cuypers (1827 - 1921) ingrijpend verbouwd, waarbij het schip met twee traveeën naar het westen werd uitgebreid. De romaanse toren werd afgebroken in 1872 en vervangen door de huidige neogotische. Van 15 september 1944 tot eind januari 1945 had de kerk het zwaar te verduren, toren en schip werden herhaaldelijk getroffen. Doordat de spits van de toren op de kerk viel zijn drie traveeën van het middenschip en enkele van het zijschip ingestort. Alle mooie vensters werden totaal vernield, alsmede de oude biechtstoel. Het orgel kon ten dele gered worden. In 1946 werd de kerk - met uitzondering van de torenspits - weer hersteld. In 1958 plaatste men de hoge betonnen torenbekroning naar plannen van H. Tilmans.

Er zijn plannen om de Landricusparochie en de Pius-X-parochie samen te voegen en dan de Pius-X-kerk af te stoten. In Echt wordt actie ondernomen de Pius-X-kerk in te richten als verenigingsgebouw voor vele verenigingen. Deze actie is vergeefs geweest.

Tien jaar geleden is de van oorsprong Joodse zuster Edith Stein heilig verklaard. Ter gelegenheid daarvan heeft bisschop Wierts 12 oktober 2008 in de H.Landricuskerk twee gebrandschilderde ramen onthuld met episoden uit het leven van Edith Stein. De ramen zijn gemaakt door de kunstenaar Hub Kurvers te Deventer.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

St. Landricuskerk. Laatgotische bakstenen driebeukige hallenkerk met enkelvoudig koor, XV. Twee westelijke traveeën van het hallenschip en de toren zijn in 1873 door Pierre Cuypers (1827 - 1921) toegevoegd. Zijschepen met ingebouwde steunberen. Twee eiken koorbanken, XVII. Vier biechtstoelen, XVIII. Marmeren doopvont, XVII B op latere voet, preekstoel XIX A. Neogotische altaren en communiebank. Houten kruisbeeld, XVI ?, houten beeld van de H. Marcoen, XVII ' terracottabeeld van de H. Franciscus ? XVII ?; 5 grafkruisen. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Henricus, 13de eeuw, diam. 88 cm, een klok van een onbekende gieter, diam. 129 cm, en een klok van Petit en Fritsen, 1928, diam. 79 cm.

Orgel

Hoofdorgel

Het 3-klaviers hoofdorgel is gebouwd door Gebroeders Vermeulen in 1951.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door G. Schumacher in 1975.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-loodramen

Hoofdorgel

Koororgel