Handelingen

Eemdijk, Eemdijk 47 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Bunschoten
Plaats: Eemdijk
Adres: Eemdijk 47
Postcode: 3754NC
Inventarisatienummer: 15420
Jaar ingebruikname: 2001
Architect: Putter, Koning en Vissers
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren.

De in 1933 gebouwde kerk werd oud en slecht en eigenlijk ook te klein. Op de parkeerplaats naast de kerk is, naar een ontwerp van arch.bureau De Putter uit Goes en De Koning en Vissers uit Haarlem, een nieuwe kerk gebouwd. Daarin is ruimte voor 284 kerkgangers, terwijl de bijzaal bij de kerk kan worden getrokken met nog eens 70 zitplaatsen. Er is ook meer vergaderruimte. Op 1 juni 2001 is de nieuwe kerk in gebruik genomen. De oude kerk is afgebroken. Achter de oude kerk stond een stalen klokkenstoel met een in 1967 door W.J. Koek gegoten klokje. Dat klokje paste niet bij de nieuwe kerk. Simon Laudy, een particuliere klokkengieter te Beerta, heeft in 2001 een nieuw klokje gegoten. De oude klok is naar de nieuwe Gereformeerde Kerk van Almelo gegaan.(46-01/47-02)

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 juni 2000.

De christelijke gereformeerde gemeente van Eemdijk krijgt een nieuw kerkgebouw. Vanmorgen sloeg de plaatselijke predikant ds. R. van Beek de eerste paal.

Het huidige pand telt ongeveer 200 zitplaatsen. Het kerkje is te klein en uitbreiding is niet mogelijk. De conditie van het uit 1933 daterende pand is daarvoor te slecht. Daarom is besloten naast het bestaande gebouw een nieuwe kerk te bouwen.

De nieuwbouw kost inclusief de inrichting 2 miljoen gulden. Volgens de planning van de aannemer kan de nieuwe kerk met 275 zitplaatsen in het voorjaar van 2001 in gebruik worden genomen. Het oude pand wordt vervolgens gesloopt.

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 mei 2008.

Het is op 2 juni 75 jaar geleden dat de christelijke gereformeerde kerk (cgk) te Eemdijk werd geïnstitueerd. Op 2 juni 1933 werd in de plaatselijke School met de Bijbel de eerste kerkenraad verkozen. Op 9 juni had vervolgens de ingebruikname van het -toenmalige- kerkgebouw plaats.

In verband met het jubileum belegt de kerkenraad op 2 juni een herdenkingsbijeenkomst. Er is daarna ook gelegenheid tot het bezichtigen van een foto-expositie.

Afbeeldingen