Handelingen

Eemnes, Wakkerendijk 49 - Petruskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petruskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: Eemnes
Plaats: Eemnes
Adres: Wakkerendijk 49
Postcode: 3755DA
Inventarisatienummer: 04045
Jaar ingebruikname: 1439
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 14518

Geschiedenis

Dit is de Petruskerk van Eemnes Binnen, Ned. Hervormd. door brand verwoest in 1921, hersteld in 1922. De toren is eigendom van de Gemeente Eemnes.

In de zomer van 2003 was de restauratie van zowel de Petrus- als de Nicolaaskerk in volle gang. (50-03)

De kerk is in 2011 verkocht aan een bedrijf. De verhuur aan Evangeliegemeente "De Schaapskooi" is beëindigd.

Na aanpassingen van de binnenzijde van de kerk in 2012 wordt deze gebruikt voor diverse soorten bijeenkomsten.

De Sint Pieterskerk, beter bekend als “Het Dikke Torentje”, werd tussen 1439 en 1490 gebouwd. In 2011 is ‘Het Dikke Torentje’ gekocht door een groep particulieren die dergelijke monumentale panden in Nederland kopen om ze vervolgens te restaureren. Het is een cultureel erfgoed, in 1970 geregistreerd als Rijksmonument, met een commerciële bestemming dat nu op verantwoorde wijze wordt onderhouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Laatgotisch gebouw, toren, eenbeukig schip en ouder, smaller koor, toren omstreeks 1500 toegevoegd. Kerk door brand verwoest, 1921. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van E. Splinter, 1637, diam. resp. 116,5 cm en 85,7cm. De cijferring bestaat uit natuurstenen geprofileerde ronde banden, die in het metselwerk van de toren zijn ingelaten, deze banden zijn blauw geschilderd en voorzien van één uurwijzer. Het vroeger aanwezige mechanisch vroeg 17e eeuws torenuurwerk is gerestaureerd en in 2009 voor demonstraties bevestigd in de hal van het gemeentehuis.

Orgel

Het orgel is in 1922 gebouwd door de firma A. Standaart (Rotterdam). In 1975 vernieuwt de firma S. de Wit (Nieuw-Vennep) de tractuur en wijzigt de dispositie.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 3-4 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Gamba 8' - Roerfluit 4' - Nasard 2⅔' - Terts 1 3/5' - Vox humana 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Bourdon 8'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II / II + I.

Elektro-pneumatische kegelladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 24 April 1908.

In de Hervormde kerk te Eemnes-Binnen zal een grooter orgel geplaatst worden. De levering daarvan is opgedragen aan den Heer M. Vermeulen, kerkorgelfabrikant te Woerden.

Uit Nieuwe Rotterdamsche Courant, 18 Juni 1921.

Te Eemnes-Binnen (provincie Utrecht) is vanmorgen brand ontstaan in een koffiehuis naast de Hervormde kerk. De brand sloeg over op die kerk, welke geheel in asch is gelegd. Slechte eenige stoelen en de met zilver beslagen bijbel zijn gered. Het nieuwe orgel en de mooi gebeeldhouwde preekstoel zijn verloren. De in het kerkgebouw aanwezige waarden zijn behouden. De toren stond om halftwaalf nog overeind; men hoopte dien te behouden. De brandweer van Baarn verleende hulp. Het pand, waarin de brand ontstond, een vroegere boerderij, bewoond door drie gezinnen, is afgebrand.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur