Handelingen

Eerbeek, H.A. Lorentzstraat 20 - Heilige Geest

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Heilige Geest
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Brummen
Plaats: Eerbeek
Adres: H.A. Lorentzstraat 20
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Starmans, P.
Huidige bestemming: Multifunctionele doeleinden
Monument status: geen

Geschiedenis

Belangrijk modern kerkgebouw met toren.

In Loenen werd al in het jaar 1557 een kapel gebouwd, die bediend werd vanuit de kerk van Beekbergen. Deze kapel werd gebouwd op de plaats, waar thans de Hervormde Kerk zich bevindt en waarvan alleen nog de toren dateert uit 1557. Die kapel werd toegewijd aan de H. Franciscus.

  • 2016 Laatste kerkdienst 4 december 2016.

In de media

  • Uit De Stentor van 7 oktober 2013

TWELLO - Het bestuur van de parochie Franciscus en Clara heeft besloten over de sluiting van een vijftal rooms-katholieke kerken. De parochianen afgelopen weekeinde zijn per brief geïnformeerd.

Afgelopen maart maakte de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, vijf van haar acht kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening), Bussloo (H. Martinus) en De Vecht (Antonius van Padua) dicht. Ook de kerken in Eerbeek (H. Geest) en Epe (H. Martinus) worden afgestoten. De H. Martinuskerk in Twello, eerder door het bisdom aangewezen als Eucharistisch Centrum voor de parochie, en de kerken van Loenen (H. Antonius Abt) en Vaassen (H. Martinus) blijven open.

  • Uit De Stentor van 4 december 2016

Eerbeek heeft geen katholieke kerk meer. In de Heilige Geestkerk is zondag voor het laatst een dienst gehouden. De Eerbeekse katholieke geloofsgemeenschap is al ruim twee jaar aangewezen op de kerk in Loenen. De kerk is evenals een paar andere kerken in de regio gesloten vanwege teruglopend kerkbezoek. Nu er een nieuwe eigenaar is gevonden voor het pand aan de Lorentzstraat, is de kerk met een laatste viering aan de eredienst onttrokken.

Het gebouw is verkocht aan de stichting Pater Dekker, die voortgekomen is uit de stichting Pater Dekkerhuis. Deze stichting is gevestigd in het parochiehuis en beheert een deel van het kerkgebouw. Stichting Pater Dekker geeft het kerkgebouw een multifunctionele bestemming. Heel Eerbeek kan er gebruik van maken.

Dat vooruitzicht was zondag een troost voor de kerkgangers. Er klonk althans een stevig applaus toen de voorzitter van Pater Dekker de plannen ontvouwde en de sleutel symbolisch in handen kreeg.

Afbeeldingen