Handelingen

Eindhoven, Hendrik Staetslaan 52 - Judas Thaddeus (1961 - 1997)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Judas Thaddeus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Hendrik Staetslaan 52
Postcode: 5622HN
Sonneveld-index: 07426
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Koldewey, H.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Nieuwe parochie(kerk) in het noordwestelijke deel van de wijk Woensel, opgericht jaren 1950. Het kerkgebouw kwam in 1960-'61 tot stand naar een ontwerp van H.M. Koldewey.

Het was een grote, rechthoekige zaalkerk, voorzien van glas-in-loodwanden van Johan Lennarts in de zijgevels, en een forse loggia met half ingebouwde toren, naast de hoofdingang (zie afbeeldingen onder). Zowel de toren als de kerk waren enigszins sculpturaal vormgegeven en asymmetrisch van vorm, hetgeen mogelijk door Le Corbusier beïnvloed was. Als zodanig was deze kerk een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Koldewey, en de mooiste naoorlogse kerk in Eindhoven.

Het kerkgebouw was zuidwest-noordoost "georiënteerd", met in de voorgevel de toren. In de noordwestelijke hoek (= linksvoor) bevonden zich het hoogaltaar en, op een galerij, het orgel. De noordoostelijke wand was gesloten (beton en baksteen).

Buiten gebruik 1997, gesloopt in 1998. Dit was dus één van de mooiste kerken van architect Koldewey. Het appartementencomplex, dat hier na sloop van de kerk is gebouwd, herinnert nog een beetje aan het silhouet van de gesloopte kerk. In de voorgevel en het atrium van dit complex zijn in 2000 de moderne glas-in-loodramen verwerkt. Deze ramen waren gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Johan Lennarts. Ongeveer middenin de voorgevel van dit complex staat de aanzet van een kleine, smalle toren, waarin een uurwerk. De voormalige kerk had nooit een uurwerk.

Afbeeldingen