Handelingen

Eindhoven, Roostenlaan 300 - Grafkapel Familie van Abbe

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Roostenlaan 300
Postcode: 5644BS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1940
Architect: Kropholler, A.J.
Huidige bestemming: Kapel, familiegraf
Monument status: Rijksmonument 518818

Geschiedenis

Deze grafkapel werd in opdracht van sigarenfabrikant Henri van Abbe gebouwd als familiegraf voor de familie Van Abbe. Als zodanig is het een particulier gebouw, dat nooit voor enige openbare religieuze activiteit bedoeld is geweest, en nogal verscholen is gesitueerd ten oosten van het complex Eikenburg. Intussen is dit in architectonisch opzicht, tot in details, wel een belangrijk gebouw, dat mede wegens de zeer belangrijke activiteiten op erfgoedgebied van de "Van Abbe Stichting" te Eindhoven meer in de belangstelling is gekomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J. Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditionalistische stijl. De kapel ligt in het zuiden van Eindhoven, in een bosrijke omgeving. De kapel bestaat uit een vierkante bouwmassa onder tentdak, gedekt met leisteen, bekroond door een stenen kruis. Aan de achterzijde is een halfronde absis gebouwd. Aan de voorzijde bevindt zich een vierkant portaal, lager dan de hoofdmassa, onder zadeldak. In de topgevel hangt een klok. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, direkt onder de dakrand is een band in reliëf gemetseld. In het portaal geeft een rondboog toegang tot de kapel, daarboven is een natuurstenen gevelsteen aangebracht. In de zijgevel zijn dubbele bogen, van elkaar gescheiden door middel van een natuurstenen zuil aangebracht. Aan de voorzijde is een brede bakstenen trap aanwezig. De kapel zelf heeft smalle hoge ramen, gevuld met glas-in-lood. De kapel ligt van de weg af en wordt omringd door diverse struiken (onder andere rododendron) en eikenbomen. Aan de straatzijde is een smeedijzeren hek met poort geplaatst ter afscheiding van het terrein.

Waardering

De grafkapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens een uitzonderlijk voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en opbouw en als voorbeeld van het werk van A.J. Kropholler. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Monumentomschrijving; CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1940
  • Architect: Kropholler, A.J.
  • Gevels en Materialen: Baksteen, vierkant met grote portiek met rondbogen. Halfronde aanbouw. Tufstenen zuilen.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak en tentdak. Kruis op top.
  • Constructie: Koepelgewelf in kapel.
  • Bijgebouwen: Smeedijzeren hek.
  • Groen: Eikebomen, rododendron.
  • Bijzonderheden: Klok in topgevel van portiek. Familiegraf van Abbe. Terracotta gevelsteen "BEGRAAPLAATS/FAMILIE/HENRI VAN ABBE"

Afbeeldingen