Handelingen

Elsendorp, Sint Christoffelplein 1 - Christoffel (1926 - 1959)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Christoffel
Genootschap: rooms-katholieke kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Gemert-Bakel
Plaats: Elsendorp
Adres: Sint Christoffelplein 1
Postcode: 5424TH
Sonneveld-index: 07475
Jaar ingebruikname: 1926
Architect:
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geenGeschiedenis

Ook autokerk. Gewijd aan Sint Jan de Evangelist.

In het voorjaar van 1936 richtte de bisschop van Den Bosch, Mgr. Diepen, deze bijzondere broederschap ‘canoniek’ op in de rectoraatskerk te Elsendorp. De nieuwe Broederschap voor Veilig Verkeer was aangesloten bij de Aartsbroederschap van St. Christoffel uit St.-Christophe-le-Jajolet in het Franse departement Orne (Normandië). Christoffel is al sinds de middeleeuwen de patroonheilige en beschermer van reizigers. Hij zou beschermen tegen een ‘onvoorziene dood’, dat wil zeggen overlijden zonder de laatste sacramenten te hebben ontvangen. Menige katholieke automobilist in de jaren ’50 en ’60 had dan ook een Christoffelmedaillon aan zijn autosleutels hangen.

Het initiatief voor de Broederschap was genomen door rector A. Büsscher in zijn zoektocht naar geld voor de financiering van een nieuw kerkgebouw ter vervanging van de houten noodkerk in het dorp. Büsscher besloot van Elsendorp een bedevaartsplaats te maken. Op 26 januari 1936 zegende hij een Christoffelbeeld, dat hij had opgesteld in wat hij “de eerste autokerk voor veilig verkeer in Nederland” noemde. Aansluitend werden de eerste auto's en motoren gezegend. Het feest van de heilige werd jaarlijks gevierd op 25 juli, met octaaf. Die hele week kon men zijn voertuig laten zegenen en na alle missen was er gelegenheid tot reliekverering. Hoogtepunt van de week was de octaafzondag met een sacramentsprocessie. Tot op heden worden in Elsendorp voertuigzegeningen gehouden. Vooral in de periode 1955-1970 was de bedevaartplaats zeer populair. De nieuwe kerk werd uiteindelijk in 1959 gebouwd.

Bedevaartsplaats

In Elsendorp, een ontginningsdorp in de Peel, startte rector A. Büsscher in 1936 een broederschap voor veilig verkeer onder bescherming van de H. Christoffel. De opbrengst was bestemd voor een nieuw kerkgebouw, dat er in 1959 kwam. Tot op heden worden in Elsendorp voertuigzegeningen gehouden. In de periode 1955-1970 was de bedevaartplaats zeer populair. Onder de nieuwe naam 'Apostolaat van de weg' kreeg de broederschap in de jaren zestig landelijke bekendheid en werd ze ook toegankelijk voor niet-katholieken.

Afbeeldingen