Handelingen

Emmeloord, Noordzijde 5 - Michaël (1951 - 1956)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Emmeloord
Adres: Noordzijde 5
Postcode: 8302GK
Inventarisatienummer: 00054
Jaar ingebruikname: 1951
Architect:
Huidige bestemming: Cultureel centrum
Monument status: Geen

Geschiedenis

In 1951 wordt aan de Noordzijde het eerste stenen kerkgebouw (400 plaatsen), het latere parochiehuis, ingewijd. Later is de bestemming van het parochiehuis gewijzigd in een onderkomen voor Paspartoe, centrum voor sociaal-cultureel werk, waarna het in 2004 verkocht is. De huizen aan de Van Diggelenstraat vormden de eerste pastorie.

  • 2022 - Gebouw wordt gesloopt.
  • 2022 - De eerste gelegde steen van het oudste stenen kerkgebouw van Emmeloord is als herinnering geschonken aan pastoor Victor Maagd. De sloop van het voormalige kerkgebouw en latere culturele jongerencentrum Paspartoe start deze week. (4/2)

In het nieuws

16 december 2004

De familie Crebas uit Emmeloord, de vorige eigenaar van de internetsite Marktplaats.nl, heeft het pand van het sociaal-cultureel werk Paspartoe in Emmeloord gekocht. De katholieke kerk, die het pand wilde verkopen, verkocht Paspartoe eerst aan de gemeente en die verkocht het door aan Crebas. Crebas verhuurt het nu weer aan Paspartoe. Zo wordt voorkomen dat het sociaal-cultureel werk in Noordoostpolder zonder huisvesting zit. Martkplaats.nl is onlangs voor tientallen miljoenen verkocht aan het Amerikaanse eBay. Robin Crebas heeft het pand gekocht uit "maatschappelijke overwegingen".

Het pand kost bijna 1 miljoen euro.

6 december 2008

Triade heeft zijn oog laten vallen op het gebouw van Paspartoe. Triade heeft een optie op een voorlopig koopcontract met Lavendel bv van de familie Crébas. Het wachten is nog op toestemming van het zorgkantoor en de gemeente. Directeur van Triade houdt daarom nog een slag om de arm. "Het pand van Paspartoe is hartstikke mooi. Het is een van de weinige traditionele gebouwen in Emmeloord.

Afbeeldingen