Handelingen

Enschede, G.J. van Heekstraat 414 - Paulus (1957 - 2015)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Enschede
Plaats: Enschede
Adres: G.J. van Heekstraat 414
Postcode: 7521EG
Sonneveld-index: 10141
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: Sluijmer, Joh.H., Enschede
Huidige bestemming: Sportschool
Monument status: geen

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk met toren. Parochie en kerk opgericht jaren 1950 in de toenmalige nieuwbouwwijk Twekkelerveld. Het kerkgebouw is opgezet als een centraalbouw op een vrijwel vierkante plattegrond, met een verhoogde middenpartij, gedekt door een tentdak. De voorgevel wordt gemarkeerd door een lage robuuste klokkentoren. Karakeristiek werk van Johannes H. Sluijmer, gebouwd onder lichte invloed van de Bossche school, met stilistische referenties aan de romaanse en vroegchristelijke kerkbouw in Italië.

In de media

  • Uit Tubantia.nl 24 okotober 2014

Precies één dag voor de H. Pauluskerk in Twekkelerveld aan de goddelijke eredienst wordt onttrokken, viert de Paulusparochie op 4 januari het afscheid van de vertrouwde kerk. Het wordt een viering waarbij in elk geval wordt geprobeerd alle nog levende oud-pastores te betrekken. Even leek het met de afstemming mis te gaan. Kardinaal Wim Eijk van het aartsbisdom Utrecht had het parochiebestuur per brief laten weten dat het 1 januari al zou zijn afgelopen met het voortbestaan van de Pauluskerk. Dat was de geplande datum voor de formele onttrekking aan de eredienst, een handeling die noodzakelijk is om de kerkelijke functie te beëindigen. „Maar dat hebben we snel veranderd naar 5 januari, zodat de leden van de geloofsgemeenschap van de H. Paulus zondag 4 januari toch goed en waardig afscheid kunnen nemen van hun kerk”, zegt voorzitter Guus Berkien van het overkoepelende parochiebestuur St. Jacobus de Meerdere.

Sportschool

De sluiting maakt de weg vrij voor de komst van de sportschool CrossFit per 1 februari. Omdat de Pauluskerk een sportschool wordt moeten de banken eruit. Die worden geschonken aan de Poolse gemeenschap, die kerkt in de Paulus en straks mogelijk naar de Jozefkerk gaat. De banken komen in een nieuwe kerk in de plaats waar de Poolse pastoor vandaan komt. Het orgel van de Pauluskerk wordt tegen een ‘sympathieke’ prijs verkocht aan de Polen.

Jozefkerk

De Kruiswegstaties keren terug naar de Lambertusbasiliek in Hengelo, die deze ooit in bruikleen gaf aan de Pauluskerk. Het tabernakel dat destijds werd uitgeruild met de Jacobuskerk komt mogelijk in de nieuw te bouwen dagkapel in de Jozefkerk, het nieuwe eucharistisch centrum van katholiek Enschede. CrossFit huurt de sacristie van de Paulus niet. Die wordt straks gebruikt voor de opslag van religieuze artikelen. In de huurovereenkomst is wel de J.P.-zaal bij de kerk opgenomen. Die mag straks een paar keer per jaar worden gebruikt door de voormalige Paulusparochianen.

Studentenhuisvesting

De pastorie wordt nog gehuurd door de groep Meulenbroek, een groep trouwe parochianen. Voorzitter Guus Berkien van het parochiebestuur sluit niet uit dat de pastorie op termijn wordt gebruikt voor studentenhuisvesting. Relikwieën die in de Pauluskerk in het altaar en de muur (van Theresia van Lisieux) zitten, worden daar zorgvuldig uitgehaald en gaan naar de Jozefkerk.

Uit ; RTVoost, d.d. 4 januari 2015

In de Pauluskerk in Enschede is vandaag voor het laatst een eucharistieviering gehouden. De kerk wordt vanaf februari een sportschool, meldt De Tubantia. Op 29 juni 1957 werd de St. Pauluskerk in de Enschedese wijk Twekkelerveld ingezegend door kardinaal Alfrink. Sindsdien was de kerk geschikt om de Heilige Mis te vieren. De kerk maakt onderdeel uit van de St. Jacobusparochie in Enschede. Het parochiebestuur maakte in de zomer van 2013 bekend het aantal kerken terug te willen brengen van zeven naar drie. In dat kader is nu de Pauluskerk gesloten. Alleen de St. Josephkerk, de Verrijzeniskerk en H. Jacobuskerk blijven open. Naast de Pauluskerk sluiten ook de Mariakerk, de Arriënsgedachteniskerk en de St. Jankerk. De laatste eucharistieviering trok flink wat bezoekers vandaag, meldt de Tubantia. Zo'n vijfhonderd kerkgangers kwamen een laatste keer naar het kerkgebouw. De laatste jaren kwamen er gemiddeld honderd mensen op een zondagochtend.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur