Handelingen

Erp, Kerkstraat 1 - Servatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Servatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Meierijstad
Plaats: Erp
Adres: Kerkstraat 1
Postcode: 5469BM
Sonneveld-index: 07486
Jaar ingebruikname: 1843
Architect: Veggel, A. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15371

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.-k. kerk van St. Servatius. Kerkgebouw in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) uit 1843-1844 door A. van Veggel. Vierkante gekoepelde toren op de westgevel. Inwendig korinthische zuilen op hoge basementen en met imposten; graatgewelven over de hallenruimte. Inventaris: hoogaltaar en beelden in het koor uit het atelier van P.J.H. Cuypers, 1896. Preekstoel uit 1858 door de schrijnwerker J. Buijssen uit Boxmeer en de Antwerpse beeldhouwer J.B. Peeters. Met beelden versierde biechtstoelen door H. van der Mark en H. Meyers uit 1856. Tegen de zijbeukmuren beelden van Ambrosius, Servatius, Anna en Barbara uit 1850, door J.B. Peeters. Orgelkas door H. Meyers, de balustrade en de beelden ervan (David en Caecilia) door H. Van der Mark, beeldsnijder uit Oirschot. In de orgelkas een instrument met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1848 en 1858 gemaakt door J.J. Vollebregt en Zoon. Voorts nog beelden van Antonius Abt en Catharina door J.B. Peeters. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van anonieme gieter, 1412, diam. 95 cm. en een klok van een anonieme gieter, 1381, diam. 110 cm en een moderne klok.

MIP omschrijving (MIP nummer: HT032-001635)

* Naam monument: St. Servatius
  • Bouwstijl: Neo-Classicisme
  • Bouwjaar: 1843
  • Gevels en materialen: Baksteen, natuurstenen sierdelen.
  • Vensters en deuren: Rondboogramen met natuurstenen traceringen.
  • Dak en bedekking: Leien zadeldak.
  • Bijzonderheden: De torenspits is uit 1897. Deze spits is een ontwerp van P.J.H. Cuypers, die daarmee een vroegere spits verving die door blikseminslag afbrandde. Bij uitvaarten is een zware klank van de kerkklokken hoorbaar bij overlijden van een man en een lichte klank bij overlijden van een vrouw.
  • Omschrijving: Vierkante met ui bekroonde toren op westgevel. Driebeukig schip onder zadeldak met dakruiter. Inwendig korinthische zuilen op hoge basementen met imposieten, graatgewelven over de hallenruimte. Inventaris: hoogaltaar en beelden in het koor uit het atelier van P.J.H. Cuypers (1896). Preekstoel (1858), door de schrijnwerker J. Buijssen uit Boxmeer en de Antwerpse beeldhouwer J.B. Peeters. Met beelden versierde biechtstoelen door H. van der Mark en H. Meyers (1856). Tegen de zijbeukmuren beelden van Ambrosius, Servatius, Anna en Barbara (1850), door J.B. Peeters. Orgelkas door H. Meyers, de balustrade en de beelden ervan (David en Caecilia) door H. van der Mark, beeldensnijder in Oirschot. Voorts nog beelden van Antonius Abt en Catharina door J.B. Peeters. Een klok, gegoten in 1381, m1, met het opschrift "Ic heit Maria: Anno Domini: M: CCCLXXXI", een klok gegoten 1412, met het opschrift: "Katarina vocor: anno domini: M: CC:XII O + O".

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur