Handelingen

Esdonk, Esdonksedijk 15 - Maria Magdalenakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Magdalenakapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Gemert-Bakel
Plaats: Esdonk
Adres: Esdonksedijk 15
Postcode:
Sonneveld-index: 07493
Jaar ingebruikname: 1695
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 16061

Geschiedenis

Historische kapel met dakruiter.

Een legende vertelt dat, nog vóór het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog, een Spaanse majoor te Esdonk eene sonde begaen hadde. Voor straf werd hij alsoe cranc, dat hy wende, dat hy soude sterven. Door te bidden tot Maria Magdalena en oprecht berouw te tonen genas hij, waarop hij in de campe, op het open veld dus, een lemen kapel liet bouwen. Wanneer deze precies gebouwd werd is niet bekend, maar in 1562 wordt het capelleken van Marien Maghdalena al genoemd. Omdat Gemert een vrije heerlijkheid was, kon de Republiek de kapel in 1648 niet naasten. In 1695 werd ze gekocht door de rentmeester van de Duitse Orde, Everardus Cillis van Sepperen, die het bedehuis liet vervangen door de huidige stenen kapel. Uit dit jaar stamt ook het klokje dat in een dakruiter is aangebracht. In 1942 werden enkele bijgebouwtjes aangebracht en de zuidelijke toegangsdeur werd dichtgemetseld. Verdere restauraties vonden plaats in 1960 en 1983. In 1981 werd de Stichting Esdonks Kapelleke opgericht die zich in zou zetten voor de bescherming van de kapel.

In de middeleeuwen stond er in het nabije Gemert een eikenboom waarin spijkers geslagen werden, een zogenaamde spijkerboom.

Ook bekend als de Spijkerkapel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kapel van Maria Magdalena. Gesticht door Everard Gillis, rentmeester van de Commanderij van de Duitse orde in 1695. Driezijdig gesloten zaaltje met topgevel aan de voorzijde, waarin een boog, een vierkante, door een natuurstenen ezelsrugboog gedekte nis en twee ovale vensters. Op de langszijden twee kleine uitbouwen, waarvan de noordelijke een aan de buitenkant zichtbaar Heilig Graf bevat. 18e eeuws houten altaarretabel met schilderij van de Kruisiging; schilderij met Maria Magdalena; tongewelf in stuc en riet. In dakruiter klok van anonieme gieter, 1695, diam. 28 cm. Gerestaureerd in 1960.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1695
  • Gevels en materialen: Handvorm baksteen, opnieuw opgemetseld.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters.
  • Dak en bedekking: Zadeldaken met oud Hollandse pannen.
  • Bijgebouwen: In eindgevel steen Maria Magdalena.
  • Bijzonderheden: Kapel van Maria Magdalena. Gesticht door Everard Gillis, rentmeester van de Commanderij van de Duitse orde in 1695. Driezijdig gesloten zaaltje met topgevel aan de voorzijde, waarin een boog, een vierkante, door een natuurstenen ezelsrugboog gedekte nis en twee ovale vensters.
  • Omschrijving: Op de langszijden twee kleine uitbouwen, waarvan de noordelijke een aan de buitenkant zichtbaar Heilig Graf bevat. 18e eeuws houten altaarretabel met schilderij van de Kruisiging; schilderij met Maria Magdalena; tongewelf in stuc en riet. Dakruiter met klok. Gerestaureerd in 1960 en ca. 1985.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur