Handelingen

Etten-Leur, Attelakenseweg 5 - Mariakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Mariakapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Etten-Leur
Plaats: Etten-Leur
Adres: Attelakenseweg ong.
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1985
Architect:
Huidige bestemming: wegkapel
Monument status: geen

Geschiedenis

Bron
ettenleur.stappen-shoppen.nl

Maria Kapel Attelaken, Attelakenseweg 5, Etten-Leur

Begin jaren dertig woonde op de Leur de kunstzinnige en enigszins excentrieke familie Raaijmakers. Zoon Pierre was kunstenaar en dochter Mimi trad toe tot de Catechisten in Breda, een religieuze rooms-katholieke groepering, werkzaam in buurten en wijken waar hulp nodig was en actief in de meisjesbescherming. De Catechisten, die in Etten een dependance hadden naast de Lambertuskerk, kennen een sterke devotie tot Maria. Mimi Raaijmakers was eigenlijk zo’n beetje initiatiefneemster tot de oprichting van het kapelletje dat namens de jonge boerinnen op Attelaken een plaatsje kreeg.

Het werd in 1934 gebouwd bij het Dorenstraatje op grond van grootvader Vermunt en in mei van dat jaar op plechtige wijze ingezegend. Het hardstenen reliëf, voorstellende Maria met kind, was een creatie van Pierre Raaijmakers, gemaakt in opdracht van een onbekend gebleven weldoener. Door de aanleg van het fietspad raakte het kapelletje in de verdrukking. Na een opknapbeurt waarbij de van oorsprong betonnen voetplaat, de omlijsting en het zadeldakje zijn vervangen door natuursteen, werd het op 19 november 1988 naar de huidige locatie verplaatst aan de Attelakenseweg 5. Dit gebeurde op initiatief van het Sint-Hubertusgilde die het kèske adopteerde, in samenwerking met buurtschap “Patteluk”.

Bron: Langs ’s Heren Wegen.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1985
  • Gevels en Materialen: Natuurstenen gedenksteen op betonnen voet langs de weg. Reliëf van Maria met kind (ca. 1965). Recent geheel nieuw herplaatst.

Afbeeldingen