Handelingen

Gastel, St. Corneliusplein 1 - St. Corneliuskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Corneliuskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Cranendonck
Plaats: Gastel
Adres: St. Corneliusplein 1
Postcode:
Inventarisatienummer: 07518
Jaar ingebruikname: 1850
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1800
  • Gevels en materialen: Voorgevel van gesmede sierankers. Bij restauratie van steunberen voorzien.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen in het gepleisterde muurwerk.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met spitsen en verbeterde Hollandse pannen. Dakruiter met klok.
  • Bijzonderheden: Eenbeukige kapel. Voorbeeld van eenvoudige dorpskapel met verschillende bouwfasen. Onderdeel van een historische structuur.

In de media

  • Uit Eindhovens Dagblad, 14 september 2015

De door het kerkbestuur van de Cranendonckse Corneliusparochie aangekondigde sluiting van de Corneliuskapel in Gastel gaat niet door. Een groep Gastelse vrijwilligers, verenigd in de nieuwe stichting 't Kapelleke huurt de kapel vanaf 1 januari 2016 van de gemeente die eigenaar is van het gebouw en zet er de wekelijkse vieringen voort. "Bij veel mensen maakte de mededeling van sluiting van de kapel veel emoties los. Velen zijn er gedoopt en getrouwd en bovendien is de kapel kenmerkend voor Gastel", aldus Monique Claes, bestuurslid van 't Kapelleke. "Veel mensen vroegen ons – leden van de lectorengroep – om de kapel open te houden. En dat was een reden om in actie te komen", vertelt Frans Claes, voorzitter van de nieuwe stichting en al vele jaren actief als lector. Na overleg met alle bij de kapel betrokken werkgroepen werd besloten dan maar buiten de parochie om door te gaan met vieringen in de kapel. Het nieuwe bestuur hoopt eigenlijk al vanaf eind september de wekelijkse vieringen, zaterdags om 17.30 uur, te kunnen gaan verzorgen. Jac de Werdt van het kerkbestuur heeft geen bezwaren tegen het initiatief. "Ik zag de mensen liever naar de kerk in Budel of Soerendonk komen, maar ik vind het een goede zaak dat de stichting iets voor de geloofsgemeenschap wil betekenen. Het is wel zo dat de pastorale ondersteuning wegvalt."

  • Uit Eindhovens Dagblad, 10 januari 2016

Zo’n veertig bezoekers kende de woord- en communiedienst zaterdag in de Corneliuskapel in Gastel. Sinds september worden die diensten wekelijks verzorgd door de lektoren van stichting ’t Kapelleke. Het parochiebestuur gaf toen te kennen vanaf 1 januari geen missen meer in de kapel te willen verzorgen. Stichting ’t Kapelleke huurt nu de kapel van de gemeente, die eigenaar van het gebouwtje is. Het initiatief van de lektorengroep wordt niet alleen gesteund door de Gastelse gelovigen, ook mensen die niet bij de groep kerkbezoekers horen, steunen het initiatief om de kapel open te houden voor diensten. Oud-leraar Nederlands Teun Ras is één van hen. Hij zorgt dat de Gastelnaren ’s zaterdags tijdig weten dat er weer een dienst in de kapel aanstaande is: stipt om 17.15 uur klepelt hij het klokje van de kapel. Vrijwilligers brengen de kapel in gereedheid voor de viering en om 17.30 uur stroomt het kapelletje vol. Met zo’n veertig bezoekers heb je het idee in een volle kapel te zitten. Voor de gelovigen maakt het niet uit, dat de vieringen door het kerkbestuur niet als volwaardig katholieke diensten gezien worden: “Voor mij maakt het niet uit. Bij mij voelt het goed”, zegt Toke Beliën.

Afbeeldingen