Handelingen

Geertruidenberg, Venestraat 16 - Gertrudis (1963-1996)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gertrudis
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geertruidenberg
Plaats: Geertruidenberg
Adres: Venestraat 16
Postcode:
Inventarisatienummer: 07523
Jaar ingebruikname:
Architect: F.P.J. Peutz
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Toen de plaatselijke neogotische rooms-katholieke kerk, naar een ontwerp van architect Weber, te klein werd voor de groeiende parochie, wilde men een nieuwe kerk gaan bouwen. Na ruim veertig jaar overwegen en plannen maken was men in 1962 zo ver dat men kon starten met de bouw van een nieuwe kerk aan de Venestraat. Vooruitlopend op een nieuwbouw werd vanwege het drukke kerkbezoek in de polder een noodkerk, toegewijd aan Sint Amandus, gebouwd. Deze heeft van 1958 tot 1968 dienst gedaan.

De nieuwe kerk werd gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz en is in 1964 voltooid. Dit belangrijke moderne kerkgebouw was een rechthoekige zaalkerk met terzijde staande fronttoren, met een deels opengewerkte bekroning, van gewapend beton.

Na pas 33 jaar bleek de kerk aangetast door betonrot, waarop (mede wegens, ook hier, het dalende kerkbezoek) in 1996 werd besloten het gebouw buiten gebruik te stellen. In 1997 is het gesloopt, waarna de vervangende nieuwbouw, een bescheiden kerkzaal in combinatie met een woningbouwproject, is gerealiseerd.

Afbeeldingen

Orgel