Handelingen

Geldrop, Nuenenseweg 22 - Maria Magdalena (1962 - 2002)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Magdalena
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geldrop-Mierlo
Plaats: Geldrop
Adres: Nuenenseweg 22
Postcode: 5667BG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Koene, H.J.A.
Huidige bestemming: gesloopt 2005
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote moderne kerk met losstaande betonnen toren. Gebouwd als 4e R.K. parochiekerk in Geldrop (inclusief Zesgehuchten).

Al in de jaren 1980 bleek deze kerk veel te groot te zijn voor het aantal kerkgangers. Op zeker moment (na te gaan wanneer) zijn in de kerkzaal tussenwanden neergezet, en zitplaatsen weggehaald, om de kerkzaal kleiner te maken.

Buiten gebruik in 2002, kerk en toren gesloopt in 2005. Ter plaatse nu appartementencomplex "Magdalenastaete". Een sculptuur op een zijkant van dit complex herinnert nog aan de kerk.

De 308 zitplaatsen tellende R.K. kerk van de H. Maria Magdalena aan de Nuenenseweg 22 en in 1962 gebouwd door H.J.A. Koene, is in 2002 gesloten. De parochie is bij een andere Geldropse parochie gevoegd. Maandag 4 juli 2005 is begonnen met de sloop van de kerk. En als laatste ging de toren tegen de vlakte. Op de vrijgekomen plaats, die Maria Magdalenahof is gaan heten, zijn 74 appartementen voor senioren gebouwd.

  • 2021 - De klok van de Magdalenakerk, die in 2002 gesloten is, heeft een nieuwe bestemming gekregen. De klok is, na een flinke poetsbeurt, gehangen in een klokkenstoel op het terrein van begraafplaats ‘t Zand in Geldrop.

“De Magadalenakerk had twee klokken”, begint koster van de Nicasius parochie Mark Jongen. “Een daarvan is verkocht. De andere klok wilde men herplaatsen in Geldrop. Eerst wilden we die in de Sint-Brigidakerk in het centrum plaatsen, maar de klok is te groot voor de smalle ramen. In 2004 kwamen de plannen om de klok hier bij de begraafplaats neer te zetten.”

Afbeeldingen