Handelingen

Genemuiden, Bereklauw 1 - Bethelkerk

Uit ReliwikiBezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Zwartewaterland
Plaats: Genemuiden
Adres: Bereklauw 1
Postcode: 8281MT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2012
Architect: Beijnum, W.M. van
Oorspronkelijke bestemming: kerk
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Nieuw, groot, mooi, tot in details goed verzorgd, kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Kerk.

Zogenaamde "refodome" .

Omschrijving

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 9 januari 2013

GENEMUIDEN – In de nieuwe hersteld hervormde Bethelkerk in Genemuiden wordt momenteel gewerkt aan de opbouw van een drieklaviers orgel van Oberlinger.

Half november vorig jaar is begonnen met de opbouw, naar verwachting zullen de werkzaamheden in maart worden afgerond. Dan zal ook het kerkgebouw officieel in gebruik genomen worden. Vanaf Eerste Kerstdag kerkt de gemeente al wel in het nieuwe bedehuis aan de Bereklauw 1 in Genemuiden. Tot die tijd kwam de gemeente samen in het Hervormd Centrum van Genemuiden.

Het orgel voor de nieuwe kerk is afkomstig uit de Stiftskirche in het Duitse Neustadt an der Weinstraße, meldt Jaap Hammer, voorzitter van de orgelcommissie. In de Duitse kerk bouwde de firma Oberlinger uit Windesheim in 1970 een nieuw orgel, dat uiteindelijk 52 stemmen telde, verdeeld over hoofdwerk, positief en zwelwerk. Het instrument werd opgesteld in twee orgelkassen aan weerszijden van een venster. De speeltafel werd vrijstaand geplaatst tussen de kassen. De toetstractuur was mechanisch, de registertractuur elektrisch. In 1992 werd de tractuur vernieuwd, in 2009 zijn de frontpijpen van de Prestant 16’ vervangen door nieuwe.

Wegens renovatie van de kerk werd het orgel in 2010 te koop gezet. De hersteld hervormde gemeente van Genemuiden, onder advies van de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG), besloot het instrument te kopen. Orgelbouwer Ide Boogaard uit Rijssen tekende voor demontage, overplaatsing en herstel- en onderhoudswerkzaamheden.

Besloten werd alleen de dragende kasdelen opnieuw te gebruiken. De orgelcommissie ontwierp een nieuwe kas rondom het eigenlijke orgel, die gemaakt werd door Interieurbouw Groeneveld uit Ermelo. De dispostie is ongewijzigd overgenomen. De windlades van pedaal, hoofdwerk en zwelwerk zijn nu naast elkaar ondergebracht in de hoofdwerkkas, het positief is in de rugwerkkast geplaatst.

Uit Genemuidenactueel d.d. 09-11-2013

Op zaterdag 30 november 2013 wordt het drie-klaviers Oberlingerorgel in de Bethelkerk officieel in gebruik genomen. Het orgel is afkomstig uit Neustadt a/d Weinstrasze (D). Het orgel is een gewijzigde opstelling in een geheel nieuwe orgelkas geplaatst en telt 52 stemmen. De Rijssense orgelmaker Ide Boogaard verzorgde de overplaatsing, de opbouw en de herintonatie van het orgel.

Externe links

Afbeeldingen